Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Od kada su talibani pokorili Avganistan, položaj žena u toj zemlji drastično se promenio. Situacija je mnogo teža nego ranije i to se oseća gotovo na svakom koraku. U posebno teškom položaju su žene koje su se porodile ili tek treba da se porode. BBC donosi priču o tim ženama i njihovim iskustvima.

PROČITAJTE JOŠ:

Rabija se porodila pre nekoliko dana u maloj bolnici u provinciji Nangarhar na istoku Avganistana.

„Ovo mi je treće dete, ali iskustvo je bilo potpuno drugačije. Bilo je užasno“, kaže ona.

Kako je situacija u zemlji dosta lošija, to se odrazilo i na bolnice. Rabiji nisu ublažili porođajne bolove, nisu joj dali lekove i hranu, prenosi BBC. U bolnicama često nema struje i nije bilo goriva za rad generatora.

„Znojili smo se kao da smo se tuširali“, kaže Rabijina babica Abida koja je neumorno radila u mraku uz svetla mobilnog telefona.

„To je bilo jedno od najgorih iskustava koje sam ikada imala na svom poslu. Bilo je previše bolno, ali ovo je naša priča svaku noć i svaki dan u bolnici otkad su talibani preuzeli vlast“, kaže ona.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

To je što je uspela da preživi porođaj u Avganistanu svrstava Rabiju u redove srećnica, prenosi BBC. Prema SZO, Avganistan ima jednu od najgorih stopa smrtnosti majki i odojčadi u svetu – na 100.000 rođene dece umire 638 žena.

„Primarne zdravstvene ustanove u celom Avganistanu se urušavaju… Stope smrtnosti majki, stope smrtnosti dece će se povećati, nažalost“, kaže dr Vahid Majroh, šef javnog zdravstva koji je jedini ministar koji je ostao na dužnosti od pada Kabula prošlog meseca. Obećao je da će se boriti za zdravlje Avganistanaca, ali se suočava sa teškom bitkom.

Kada su strane trupe počele da se povlače, dolazak talibana na vlast je doveo do zamrzavanja inostrane pomoći koja finansira avganistanski zdravstveni sistem. Zapadni donatori, uključujući SAD i grupe kao što je SZO, navode poteškoće u isporuci sredstava talibanima i sanitetskog materijala na haotični aerodrom u Kabulu.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

Pristup životnim namirnicama i lekovima za reproduktivno zdravlje žena značajno je ugrožen. Situacija je dvostruko teža zbog širenja koronavirusa.

U Abidinoj jedinici za rađanje, zamrzavanje sredstava znači da oni takođe ne mogu da voze u svoju ambulantnu službu, jer nemaju novac za gorivo.

„Pre samo nekoliko noći jedna majka je bila blizu porođaja i hitno je tražila medicinsku pomoć jer ju je previše bolelo. Morali smo da joj kažemo da pronađe taksi, ali nijedan nije bio dostupan. Kada je konačno uspela da pronađe automobil, bilo je prekasno – porodila se u kolima i nekoliko sati je padala u nesvest zbog jakih bolova i vrućine. Nismo mislili da će preživeti. Beba je takođe bila u veoma opasnom stanju i nismo imali šta da obezbedimo ni za jednu od njih“, rekla je Abida.

Na svu sreću, na kraju su preživele i majka i beba.

Nova talibanska ograničanja za žene dodatno narušavaju ionako krkhi zdravstveni sistem. U mnogim oblastima Avganistana žene moraju da prekriju lice nikabom ili burkom. No, zabrinjavajući su izveštaji da se bolnicama i klinikama naređuje da samo žensko osoblje da brine o ženskim pacijentma. Jedna babica je rekla za BBC da su talibani pretukli muškog lekara zato što se sam pobrinuo za jednu ženu.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

Ona kaže da u njenom medicinskom centru na istoku zemlje, „ako ženu ne može da pregleda žena, lekar može da je pregleda samo tamo gde su prisutne još dve ili više osoba“.

Ženama je takođe narađeno da ne napuštaju domove sama bez supruga ili muškog rođaka.

„Moj muž je siromašan čovek koji radi da bi prehranio našu decu, pa što bih tražila da pođe sa mnom u dom zdravlja“, rekla je Zarmina, koja je trudna već pet meseci.

„Sve se promenilo preko noći“, kaže dr Nabizada, žena ginekolog u Kabulu, koja je dala ostavku kada su talibani došli.

Njene bivše kolege su uspele da pobegnu iz Avganistana ili su napustile posao kako bi ostale kod kuće.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

Heder Bar, pomoćnica direktora odeljenja za ženska prava u Hjuman rajts voču rekla je da su tokom njene posete Kabulu u maju mnoge žene bile prisiljene da kupuju sopstvene potrepštine za porođaj.

„Jedna žena je potrošila 26 dolara na stvari poput rukavica, tečnosti i epruvete za kateter na ruci. Potrošila je poslednji novac i bila je pod stresom jer bi morala da kupi i skalpel ako joj bude potreban carski rez.

Nestašica lekova i medicinskog materijala znači da se te stvari mogu kupiti samo u privatnim bolnicama što je za mnoge ljude nedostupna opcija.

„Videla sam kako trudnice čekaju ceo dan na bilo koji lek u našoj lokalnoj klinici i vraćuju se kući prazni ruku. Radije bih se porodica kod kuće, nego u bolnice jer nema lekova. Zabrinuta sam za zdravlje svoje bebe i za svoje zdravlje“, kaže Zarmina.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

„Pre nego što su došli talibani na vlast jedna klinika mi je tokom trudnoće dijagnostikovala anemiju i neuhranjenost“, kaže Lina (28) koja živi u malom selu u provinciji Herat.

Kada su talibani preuzeli kontrolu nad regijom, njen muž pastir ostao je bez posla. Kada je krenuo porođaj muž ju je do bolnice odveo na magarcu. Babica ju je porodila, a beba je imala malu porođajnu težnu. Lina je sada kod kuće u veoma lošem staju i ne zna kako da obezbedi osnovna sredstva za svoju bebu.

„Situacija se svakim danom sve više pogoršava“, kaže babica Abida.

„Niko ne zna šta će biti sa nama“, dodala je.

BONUS VIDEO: Talibani ruše tvrđavu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)