Foto: Shutterstock

Japan je u petak pojačao sankcije protiv Rusije nakon najnovijeg talasa raketnih napada na Ukrajinu širenjem liste zabranjenih proizvoda za izvoz Rusiji i zamrzavanjem imovine ruskih zvaničnika i subjekata.

Ta je odluka doneta nakon niza ruskih napada širom Ukrajine u četvrtak u kojima je poginulo najmanje 11 osoba, nakon što su Nemačka i SAD obećale da snabdeju Ukrajinu tenkovima svoje proizvodnje.

„U svetlu situacije oko Ukrajine i kako bi doprineo međunarodnim naporima za osiguranjem mira, Japan će implementirati zabranu izvoza u skladu s drugim velikim zemljama“, saoštilo je Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

#related-news_0

U sklopu novih sankcija Japan će, između ostalog, zabraniti od 3. februara isporuke proizvoda za 49 organizacija u Rusiji koje bi ih mogle koristiti za unapređenje ruskih vojnih kapaciteta. To će uključivati proizvode u rasponu od vodenih topova, opreme za istraživanje gasa i opreme za poluvodiče do vakcina, opreme za rentdgen, eksploziva i robota, saopštilo je ministarstvo.

Japan će takođe zamrznuti imovinu tri subjekta i 22 pojedinca u Rusiji, uključujući avio kompaniju „JSC Irkut“, proizvođača projektila zemlja-vazduh MMZ Avangard, zamenika ministra odbrane Mihaila Mizinceva i ministra pravosuđa Konstantina Čujčenka, kao i 14 osoba povezanih sa aneksijom delova jugoistočne Ukrajine.

BONUS VIDEO Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada