Palestina Izrael rat Foto:Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Nekoliko izraelskih tenkova u utorak je primećeno u centru Rafe, rekli su svedoci agenciji Rojters, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom gradu Pojasa Gaze. BBC navodi da je izraelska vojska (IDF) preuzela kontrolu nad ovim područjem.

Tenkovi su primećeni u blizini džamije Al-Avda, centralne znamenitosti Rafe, rekli su svedoci. Izraelska vojska nije odmah komentarisala ove navode, rekavši da će kasnije izdati saopštenje o operaciji u Rafi. U pitanju je lokacija koja se nalazi na samo pola kilometra od granice Gaze i Egipta.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ramez Habboub

Izrael je danas granatirao grad vazdušnim napadima i tenkovskom vatrom, nastavljajući svoju ofanzivu uprkos međunarodnoj osudi napada koji je izazvao požar u kampu za raseljene Palestince, u kojem je poginulo najmanje 45 ljudi. Jedan svedok je za BBC rekao da je bilo intenzivnog artiljerijskog granatiranja. On je sa porodicom potražio utočište u bolnici na zapadnoj strani grada. Prema njegovim rečima, vojnici su se popeli na vrh zgrade koja gleda na trg i pucali.

Oko milion ljudi pobeglo je iz Rafe u poslednje tri nedelje, saopštila je danas palestinska agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNRVA).

POGLEDAJTE JOŠ:

UNRVA je saopštila da se beg iz Rafe „desio usred bombardovanja, nedostatka hrane i vode, gomile otpada i neodgovarajućih uslova za život“, a pomoć i zaštita sada postaju skoro „nemogući“.

Od početka maja, izraelska vojska sprovodi, kako kaže, ograničenu operaciju u Rafi, u cilju ubijanja boraca i demontiranja infrastrukture koju koristi Hamas.

Civilima je rečeno da odu u „proširenu humanitarnu zonu“ udaljenu nekih 20 kilometara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar