Muhamed Deif. Foto:THOMAS COEX / AFP / Profimedia; AFP / AFP / Profimedia

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je Mohamed Deif, vojni šef Hamasa u Gazi, ubijen u napadu na Kan Junis tokom prošlog meseca.

Kako je navedeno u saopštenju IDF-a, izveli su „precizan, ciljani napad“ na kompleks u kojem su boravili Deif i Rafa Salama, još jedan komandant Hamasa.

Izraelski zvaničnici saopštili su ranije da imaju naznake da je njihov napad bio uspešan i da je Deif ubijen, ali do danas nisu mogli to da potvrde. IDF je prošlog meseca potvrdila Salaminu smrt, prenosi CNN.

Hamas se za sada nije oglašavao na ovu temu.

Politički šef Hamasa ubijen juče u Teheranu 

Podsećamo, u noći između utorka i srede, oko dva sata posle ponoći, u Teheranu je ubijen šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije.

Iranski mediji, pozivajući se na iranske zvaničnike i Revolucionarnu gardu, objavili su da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni navođenom raketom koja pogodila vilu za ratne veterane u kojoj je Hanije boravio prethodnih dana.

Pročitajte još:

Iran je odmah optužio Izrael za napad, koji nije ni potvrdio, ali ni demantovao da stoji iza ubistva jednog od lidera Hamasa. Iz Teherana, gde se danas održava pogrebna ceremonija Hanijea uz prisustvo najvišeg državnog i vojnog vrha Irana i hiljade građana, prete odmazdom Izraelu tvrdeći da im je „dužnost da osvete Hanijeovu krv“. Nekoliko sati kasnije, iz Irana su stigle zastrašujuće vesti – trojica iranskih zvaničnika saopštili su da je vrhovni vođa te zemlje ajatolah Ali Hamnei naredio direktan napad na Izrael.

„Ajatolah Hamnei izdao je naređenje na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost koji je jutros (u sredu) održan, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Hanije ubijen“, izjavila su trojica zvaničnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde, koja su tražila da se njihova imena ne objavljuju, preneo je Njujork Tajms.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar