Foto: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Izrael je večeras bombardovao nekoliko lokacija u Pojasu Gaze, za koja se veruje da služe kao skrovišta pripadnicima islamističke organizacije Hamas.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izrael je ranije danas najavio da je moguća eskalacija u Pojasu Gaze, jer postoje operativna saznanja da Hamas priprema novu rundu oružanih sukoba.

Prema rečima izraelskih vojnih zvaničnika, Hamas je u maju pretrpeo veliki poraz, ali u poslednje vreme otvara lokacije za proizvodnju raketa. Vojni stručnjaci procenili su da Hamas ima dovoljno raketa za još jednu rundu sukoba, ali istakli su spremnost Izraela da uzvrati ukoliko njegova teritorija bude ugrožena.

Ove predikcije obistinile su se večeras, kada su izraelske rakete poletele ka nekoliko ciljeva u Pojasu Gaze. Ukupno pet lokacija je pogođeno, a video snimci i fotografije prikazuju jake eksplozije na palestinskoj teritoriji.

Izrael i Hamas u maju su obnovili „stari“ sukob. Tokom serije napada stradali su vojnici, ali i nedužni civili, nakon čega su dve strane skopile primirje uz posredovanje Egipta.

Ipak, ni jedna strana nije u potpunosti mirovala, pa su tokom poslednjih nekoliko meseci beleženi sukobi i tenzije u Pojasu Gaze.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar