Foto: Tanjug/Ali Lorestani/TT News Agency via AP

U Švedskoj se danas održavaju parlamentarni i lokalni izbori, a glavna borba odigraće se između socijaldemokrata premijerke Magdalene Anderson i desničara, švedskih demokrata (Sverigedemokraterna), koji su se udružili sa liderom partije umerenih (Moderata samlingspartiet), Ulfom Kristersonom.

Ankete pokazuju da je situacija vrlo tesna, da će detalji odlučivati, i da blagu prednost ima Anderson, ali da će joj glavni rival biti upravo Kristerson, koji vidi sebe kao jedinog koji može da ujedini desnicu i skine je sa vlasti, preneo je Rojters.

Kristerson je prethodnih nekoliko godina produbljivao odnose sa švedskim demokratama, anti-imigracionom partijom sa belim supremastima kao osnivačima.

Foto: Tanjug/Ali Lorestani/TT News Agency via AP

Švedske demokrate su donedavno nailazile na odbacivajne svih partija, ali su sada postali deo političkog mejnstrima.

„Prioritet će nam biti zakon i red. Imamo nekoliko ideja, a suština je da želimo da sredimo Švedsku“, rekao je Kristerson.

Foto: Tanjug/Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

Ankete su pokazale da levica je rame uz rame sa desničarskim blokom, gde deluje da su švedske demokrate preuzele primat nad umerenima, kao druga najveća partija iza vladajućih socijaldemokrata.

Za mnoge glašače levice, pa čak i neke desničare, ovi izbori su viđeni kao deo referenduma da li dati vlast lideru švedskih demokrata DŽimiju Akesonu.

Foto: Tanjug/Johan Nilsson/TT News Agency via AP

Kristerson, ukoliko bude imao dovoljnu podršku, želi da formira vlast sa malom strankom hrišćanskih demokrata i eventualno liberalima, a da se u parlamentu oslanja na švedske demokrate samo prilikom glasanja.

Sa druge strane, Anderson će morati da dobije podršku Centralne partije i Levice, koje su ideološki suprotne, a vrlo verovatno joj je potrebna i Partija zelenih, ukoliko želi da ostane na premijerskom mestu, dodaje britanska novinska agencija.

Foto: Tanjug/Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

„Imam nekoliko crvenih linija, ne mnogo“, rekla je Eni Lof, čija se Centralna partija razišla sa Kristersonom zbog zbližavanja sa švedskim demokratama.

„Jedna od crvenih linija je da nikada neću dozvoliti da švedske demokrate imaju uticaj u vladi“, dodala je Lof.

Foto: Tanjug/Ali Lorestani/TT News Agency via AP

Birališta će se zatvoriti večeras u 20.00.

BONUS VIDEO: Šolc i Makron u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar