Milojko Spajic Ministar finansija i socijalnog staranja CG
Milojko Spajić Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Iako saradnja sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG) nosi veliki rizik u sferi ubrzanja EU integracija, implementacije programa "Evropa sad 2" i priliva investicija, koje bi upravo došle iz onih zemalja, koje su ih označile kao nekredibilne partnere, te i pored trenutne geopolitičke situacije, mandatar (Milojko Spajić - predsednik Pokreta Evropa sad) im je pružio ruku u pregovorima, saopštio je danas Branko Krvavac, član Predsedništva Pokreta Evropa sad (PES).

„Međutim, oni, kao i uvek do sada, nisu bili iskreni u svojim namerama i odbili su ponudu više puta. Tu istu ponudu, za koju su kazali da nije ni postojala, su naprasno prihvatili, nakon što su zaključili da postoji većina za sastavljanje Vlade i to od onih partija koje su podržale Spajića za mandatara“, istakao je Krvavac u saopštenju.

On je dodao da je čak i jedan od lidera koalicije ZBCG i predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević u jednoj emisiji pokazao poruke u kojima je tačno naznačeno koja je bila ponuda, pišu Vijesti.

Milan Knežević Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Nije zgorega da se podsetimo šta su sve iz tadašnjeg Demokratskog fronta (DF), a sadašnje koalicije ZBCG, podmetali i radili PES-u od njegovog osnivanja:

1. Rušenje programa „Evropa sad 1“;

2. Nezakonita diskvalifikacija predsedničkog kandidata PES-a, uz asistenciju DPS-a i dogovorenog medijskog sparinga Đukanović – Mandić;

3. Neistinite izjave da Do Kvon finansira PES, iskazane na pres konferenciji bivšeg DF-a, čime su imali ulogu saučesnika u pomenutoj montiranoj aferi;

4. Napadi na rad SDT-a;

5. Saradnja kroz 43. Vladu sa onima koje danas zbog najave saradnje sa PES-om nazivaju „Milovi sateliti“;

6. Javno podsmavanje programu „Evropa sad 2″;

7. Propagandni napadi i širenje neistina u informerovskom stilu, preko raznih kvazi medija“, poručio je Krvavac.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

On je kazao da im je i pored svega navedenog, pružena ruka saradnje, prvo u svim gradovima, a kasnije i u pregovorima za sastavljanje 44. Vlade.

„Kako da Spajić vodi Vladu sa onim političarima koji nakon osam sastanaka i ponuda kažu da im nije ništa nuđeno, a javno je dokazano sasvim suprotno? Vidimo priču o navodnom prekrajanju izborne volje građana, te kako nema Srba u Vladi. Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod, te je način na koji ZBCG tretira to pitanje ponižavajući upravo za srpsku nacionalnu zajednicu. U Crnoj Gori živi oko 30 odsto Srba, a skoro polovina stanovnika govori srpskim jezikom, dok je koalicija ZBCG osvojila samo 14,7 odsto od ukupno izašlih birača. To je egzaktan dokaz da ZBCG ne može da se predstavlja kao ekskluzivni predstavnik srpskog političkog bića u Crnoj Gori. Pogotovo kad uzmemo u obzir da su na predsedničkim izborima, zahvaljujući priči o pomirenju, dobili u Tuzima oko hiljadu glasova“, poručio je Krvavac.

Milojko Spajić Foto:R.R./ATAImages

Po njegovim rečima, iz koalicije ZBCG odlično znaju da će u 44. Vladi biti i Srbi, u većem broju nego ikada do sada, ali ne profesionalni Srbi.

„Niko nema tapiju na srpstvo ili crnogorstvo i to je potpuno prevaziđena tema. Takođe, ne možemo govoriti o prekrajanju izborne volje, ukoliko pravimo Vladu sa onima koje nismo nikad isključili u predizbornoj kampanji, a koji su i vama prihvatljivi“, poručio je Krvavac.

On je kazao i da kada govorimo o partijama manje brojnih naroda ne mogu one biti DPS sateliti ako sarađuju sa PES-om, a biti kredibilan partner kada zajedno sa njima ZBCG imenuje svoje kadrove po dubinama.

Pročitajte još:

„Ubeđen sam, a to znam i iz ličnih kontakata, da građani Crne Gore razmišljaju o svom standardu i boljim uslovima života, te uslovima lečenja i školovanja. Teme koje se vrte 30 godina dojadile su i Bogu i narodu. To su teme koje su u protekle tri decenije onemogućile razvoj zemlje i dostojanstven život građana. Oni koji ne žele da se Vlada sastavi strahuju u stvari od njenih rezultata, koji ih diskvalifikuju na duži period, ako ne i trajno. Te partije, kada se sprovede program „Evropa sad 2″, neće postojati. E otud ovolika buka i neograničena količina manipulacija. A u ovom moru neistina, izgleda da ZBCG-u ovakvo stanje odgovara, jer su pomalo vlast, po visini, po širini ili po dubini, ali bez odgovornosti za državnu politiku“, poručio je Krvavac.

On je naveo da znajući mandatara Spajića, on nije neko ko će bilo šta raditi po svaku cenu.

„Moraju postojati principi i linije političkog, kao i ljudskog dostojanstva ispod kojeg se ne može ići. Nije sramota biti u opoziciji, ali ne na način kako smo to gledali decenijama. Ali ne brinite, Vlada će se sastaviti i na njenom čelu će biti mandatar Spajić i pored svih opstrukcija“, zaključio je Krvavac.

BONUS VIDEO Crna Gora pred novim litijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar