Gaza Izrael rat Foto:Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Specijalna predstavnica Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje u ratnim sukobima otputovaće u Izrael krajem januara da "prikupi informacije" u vezi sa optužbama da je palestinski pokret Hamas pribegavao takvom nasilju tokom velikog napada od 7. oktobra, rekao je danas portparol generalnog sekretara svetske organizacije.

Pramila Paten će „predvoditi misiju koja će ići u Izrael i na Zapadnu obalu krajem meseca (…) kako bi prikupila informacije o optužbama za seksualno nasilje počinjenim u kontekstu napada 7. oktobra i njegovih posledica“, izjavio je portparol Stefan Dižarik, napominjući da to neće biti „istraga“ u pravom smislu reči.

Paten će biti u pratnji forenzičara i specijalista za obavljanje intervjua ove vrste. Ona će se sastati sa „preživelima, svedocima i drugim osobama stradalim od seksualnog nasilja“, kao i sa „taocima i nedavno oslobođenim zatvorenicima“.

„Ona će izvestiti o onome što je videla i čula u sklopu svoga mandata da se bori protiv užasne i sve veče upotrebe seksualnog nasilja u sukobima, i biće glas UN u vezi onog što se dogodilo 7. oktobra i posle toga“, dodao je portparol.

Ujedinjene nacije su kritikovane zbog presporog reagovanja na silovanja i seksualno nasilje za koje Izrael optužuje Hamas da ga je počinio tokom napada na jug jevrejske države 7. oktobra.

Ovaj napad, najkrvaviji protiv civila na izraelskom tlu od osnivanja te zemlje 1948. godine, ostavio je za sobom oko 1.140 mrtvih, uglavnom civila, pokazuju izraelski podaci.

Oko 250 ljudi je oteto, a potom je oko 100 pušteno u zamenu za palestinske zatvorenike tokom primirja s kraja novembra.

Izrael je posle napada obećao da će uništiti Hamas.

Izraelska ofanziva je ostavila više od 23.000 mrtvih u Gazi, uglavnom civila, prema podacima ministarstva zdravlja Hamasa, koji drži vlas na ovoj teritoriji.

Nju je potpuno opkolio Izrael i nemilosrdno je bombarduje.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar