Poplave Tenesi Foto: Brett Carlsen / Getty images / Profimedia

Stanovnici države Tenesi nakon stravičnih poplava gledali su svoje urušene gradiće. Poplave su uništile brojne kuće i odnele najmanje 22 života, a mnogi meštani se vode kao nestali.

PROČITAJTE JOŠ:

U Vejverliju, jednom od najteže pogođenih gradova, koji se nalazi na oko 96,5 kilometara zapadno od Nešvila, lokalno odeljenje javne bezbednosti je objavilo listu od 25 nestalih.

„Sasvim sam siguran da nas je sada manje od 10, jer zaista nismo sigurni gde se ko nalazi“, rekao je šef policije Vejverlija Grant Gelespi, prenosi Gardijan.

Ekipe za pretraživanje sa psima nastavljaju svoj posao i idu od kuće do kuće pretražujući ruševine kako bi pronašli nestale. Među poginulima su i dve bebe blizanci koje su bile stare samo sedam meseci. Prema navodima lokalne policije, oni su otrgnuti iz očevih ruku dok je voda tekla kroz njihov stambeni kompleks.

Poplave Tenesi Foto: Brett Carlsen / Getty images / Profimedia

Lokalno stanovništvo zaprepašćeno je brzinom kojom se katastrofa dogodila.

„Bilo je neverovatno koliko je voda brzo došla i otišla“, rekao je Kansas Kelin, vlasnik preduzeća u Vejverliju.

Niz oluja pogodio je srce Tenesija, donoseći zapanjujući količinu kiše. Stanovnici Tenesija su videli stravične scene tokom poplava koje su pogodile ovu saveznu državu. Meštanin Klein je rekao za AP da je sa mosta gledao kako dve devojčice i štene koji se drže za drvenu dasku odnosi reka. Još jedna stanovnik najteže pogođenih područja, Vajn Spirs, viđen je kako se drži za stub u štali dok mu je voda bila do grudi, pre nego što ga je odvukla bujica.

„Na kraju ćemo obnoviti našu zajednicu, naš ranč, živote i domove. Ali samo je Bog mogao da izgradi čoveka poput Vejna Spirsa. On jednostavno ne može da se zameni“, rekla je njegova komšinica Lin.

Poplave Tenesi Foto: Brett Carlsen / Getty images / Profimedia

Poplava je u subotu ujutru iznenadila mnoge ljudi koji nisu mogli da se zaštite.

„Sve nas je to zateklo“, rekao je gradonačelnik Vejverlija Badi Frejzer.

Kuće su svedene na gomile uvijenog čelika, oko njih je polomljeno drveće i uništeni automobili. U nekim mestima čitave kuće su podignute iz temelja i odnete.

„To je jednostavno neverovatno.To je ratna zona“, rekla je Karen Fair (61), čija je porodična kuća uništena.

Vanesa Jets (28) opisala je strah za svoj život i život svoje bebe, dok je stajala na kuhinjskim ormarićima, a voda joj je stizala do članaka.

„Mislila sam da ću se utopiti sa svojom bebom“, rekla je ona.

Poplave Tenesi Foto: Brett Carlsen / Getty images / Profimedia

Predsednik SAD Džo Bajden izrazio je saučešće stanovnicima Tenesija i naložio zvaničnicima za katastrofe da razgovaraju sa guvernerom i ponude pomoć.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)