Foto:AP Photo/Heinz-Peter Bader

Koledž Matijas Korvin (MCC), državna obrazovna institucija koju finansira desničarska vlada Viktora Orbana, širi se na međunarodnom planu. Otvorila je centar u Briselu, kupila univerzitet u Beču i ima planove za nove filijale u drugim gradovima zapadne Evrope, uključujući London. Bence Ks Szechenii, student na Kolumbija univerzitetu, koji je proveo godinu dana na toj instituciji u Budimpešti kao stipendista, piše u velikom izveštaju o MCC-u za Gardijan.

U članku za Gardijan on navodi da MCC ima ogromnu finansijsku podršku i prima više od 1,3 milijarde funti državnog novca. U članku je izrazio zabrinutost zbog proširenja Koledža, objašnjavajući da su stavovi te institucije usko povezani sa stavovima mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovih saradnika iz stranke Fides.

On je takođe naveo da se akademci koji učesnicima prezentuju FIdesovu ideologiju finansiraju preko Koledža. Tvrdi da MCC na neki način služi za širenje Orbanovog uticaja širom Evrope i šire.

Čak i onima koji nisu Orban simpatizeri, teško je reći ne onome što MCC može da ponudi. Obezbeđuje finansiranje, stipendije, smeštaj, pozive na raskošne večere, zabave sa besplatnim pićem, putovanja u inostranstvo i šire.

Za građane Mađarske, posebno one iz manjih gradova, socijalna mobilnost može biti nedostižna, ali MCC ima moć da vas izvuče iz mraka i na međunarodnu scenu, tvrdi bivši kolega.

Šta se traži zauzvrat

To je ono što su mi ponudili, piše Sečenji, „mogućnost da započnem novinarsku karijeru i sredstva da živim u udobnom stanu u Budimpešti. On, međutim, objašnjava da ta institucija zauzvrat očekuje da podrži desničarske stavove.

Studenti
Studenti

On piše da je glavni razlog zašto je prihvatio stipendiju to što MCC nudi pomoć u objavljivanju novinarskih članaka preko svojih međunarodnih kontakata, ali je usput otkrio da je ta pomoć i dalje uslovna. Tvrdi da je mogao da piše o temama koje su predložili njegovi mentori vezani za MCC. Uglavnom se radilo o temama čija je svrha jačanje Orbanove političke pozicije.

Na primer, članak koji pokazuje razlike u dolasku sirijskih i ukrajinskih izbeglica na mađarsku granicu. Želeli su da retroaktivno brani Orbanovu kontroverznu odluku da ne prihvati izbeglice sa Bliskog istoka u velikom talasu 2015. godine.

„Trojica kolega koji su bili u mom programu, uz mene, bili su zamoljeni da prisustvuju predavanjima o mađarskoj istoriji i politici, a predavači su često bili članovi Orbanove partije Fides. Svrha predavanja je bila da se aktuelna politička dešavanja u Mađarskoj stave u istorijski kontekst, ali je sve bilo u duhu Fidesove ideologije. Kao Amerikanac, poreklom iz Mađarske, dobro sam upućen u mađarsku istoriju, pa sam prepoznao šta rade. Mnogi nisu, tvrdi američki student.

„Jedan od američkih naučnika u mom programu, koji nikada ranije nije bio u Mađarskoj, objavio je članke koji su se u velikoj meri oslanjali na informacije sa naših predavanja. Sećam se jednog predavača koji je protestovao protiv sankcija ruskoj nafti. Ubrzo nakon toga, jedan moj kolega je objavio članak u kojem je tvrdio da je Mađarska postupila ispravno što je nastavila da kupuje rusku naftu. Za mene je to izgledalo kao da pozivam Amerikance da objavljuju članke u medijima na engleskom jeziku koji podržavaju Orbanove političke ciljeve, podsetio je on.

PROČITAJTE JOŠ:

On je naveo da postoje MCC stipendisti iz Francuske, Engleske, Nemačke i drugih koji pišu ovakve članke u svojim zemljama. Oni propagiraju Orbanove stavove čitaocima u svojoj domovini, tvrdi on. Škola može da podučava učenike sa određene pozicije, ali ih treba podsticati da izraze sopstvene stavove. Prema njegovom iskustvu, to nije bio slučaj u MCC-u.

Sečenji ističe da nije dobio stipendiju za pisanje sponzorisanih klevetničkih članaka, pa je nastavio da istražuje teme koje su ga zanimale, posebno političku korupciju i etničke tenzije u istočnoj Evropi. Napominje kako ga je jednom prilikom sekretarica u MCC-u, sa kojom je razgovarao o svojim idejama, nekoliko puta upozorila da će morati da bude oprezan.

„Živeo sam u strahu“

Nakon pritužbi MCC-a na politički motivisane izmene njegovih članaka, počeo je samostalno da objavljuje članke. Tvrdi da se fokusirao na teme koje nemaju veze sa Mađarskom u nadi da neće upasti u nevolje. Posle nekog vremena, prijatelj u MCC-u mu je rekao da prati njegov rad.

„Živeo sam u stalnom strahu, koji me je na kraju prilično iscrpio. Dva puta sam imao napade panike nakon objavljivanja članaka.

Ističe da je bilo trenutaka kada je ostavljao mobilni telefon u torbi dok je razgovarao sa prijateljima, plašeći se da bi mogao da bude praćen špijunskim softverom, što se, kako tvrdi, dogodilo njegovom prijatelju Sabolču Panjiju, istraživačkom novinaru.

Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Smatra se da je za to odgovorna mađarska vlada, koja se našla na listi zemalja koje su kupile softver Pegasus.

„Bio sam preterano zabrinut, precenio sam svoj značaj, ali sam opisao atmosferu straha koja pogađa novinare u Mađarskoj.

Kada je prošla godina, nekolicini stipendista, polaznika istog programa, ponuđeni su unosni poslovi u institucijama povezanim sa MCK. Ovi momci su podržali stavove MCC-a i za to su bili nagrađeni, piše Szechenii.

On tvrdi da podržavanje stavova Orbanove stranke može doneti značajne nagrade. Procenjuje se da vodeća partija u Mađarskoj kontroliše između 70 i 80 odsto domaćih medija.

„Mnogi univerziteti su stavljeni pod kontrolu saveznika Fidesa. Ovo je jedan od načina da se poveća uticaj u zemlji. Verujem da Koledž želi da proširi svoj uticaj na druge zemlje, piše u članku za Gardijan.

On dalje kaže da se MCC ponaša kao da govori u ime Mađarske, kao da su politički stavovi koje zastupa sinonim za samu državu. Mađarska je mnogo više od Orbanovog MCC-a i krajnje desničarske politike.

Bence Ks Szechenii zaključuje da je MCC moćno oruđe za radikalnu desničarsku propagandu i da bi sve više ljudi moglo biti bačeno u takav ideološki vagon.

BONUS VIDEO: Srpsko – Mađarski samit na Paliću: I na severu Srbije bilo je reči o problemima na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare