Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci,Pool

Pozivi na državnu večeru povodom indijskog predsedavanja Grupom G20 nisu došli, kao što je bilo očekivano iz kancelarije predsednika Indije, već od "predsednika Barata". Ovo je izazvalo spekulacije posmatrača u zemlji i inostranstvu o tome da li ovo znači zvaničnu nameru vlade da preimenuje zemlju, o čemu je i ranije bilo reči.

Premijer Indije Narendra Modi je samit otvorio sedeći iza pločice na kojoj je pisalo Barat. Ovo je odmah izazvalo kritike najveće opozicione stranke te zemlje i pokrenulo dodatne spekulacije o tome da će Modi predložiti zvaničnu promenu imena Indije.

Sve je veći pritisak među poslanicima Modijeve stranke da usvoje promenu imena, jer „Indija“ – konvencionalni engleski prevod imena zemlje – barem za neke simbolizuje „kolonijalno ropstvo“. Bilo je i prethodnih inicijativa kojima se tražila takva promena imena, ali ih je Vrhovni sud odbacio 2016. i ponovo 2020. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci,Pool

Samo nekoliko dana pre nego što je poziv G20 izašao, Mohan Bagvat, šef nacionalne desničarske paravojne organizacije RSS (Rashtria Svaiamsevak Sangh) eksplicitno je pozvao na upotrebu „Barata“ umesto Indije, rekavši: „Ne moramo da razmišljamo o tome da li će neko spolja ovo razumeti ili ne. Ako hoće, hoće, ali to nije naš problem… Danas smo mi potrebni svetu, a ne svet nama“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ustavna promena

Nedavni nalet spekulacija ponovo otvara stare debate o kojima se raspravljalo u Ustavotvornoj skupštini septembra 1949. Član 1 ustava, koji se bavi imenom i teritorijom Unije, pominje zemlju kao „Indija, to jest Barat“. Drugim rečima, dva imena za zemlju su oduvek shvatana kao sinonim. Dakle, predložena promena bi značila izmenu ustava kako bi se uklonila referenca na „Indiju“.

Dodatnu pometnju je unela i činjenica da je specijalna sednica indijskog parlamenta zakazana za 18. i 22. septembar.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rajanish Kakade

Ali, malo je verovatno da će put do promene imena u prvi mah biti formalan. Poput mnogih značajnih promena koje zadovoljavaju dugotrajne zahteve hinduističke nacionalističke desnice u Indiji, svaka promena imena će verovatno morati da prati proces društvene normalizacije.

Na primer, odluka doneta u aprilu 2023. da se iz školskih udžbenika uklone reference na (muslimanske) Mogule koji su vladali potkontinentom između 16. i 19. veka.

Dakle, pozivnica za večeru G20 je samo uvod u „dužu igru“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evelyn Hockstein, Pool

Zašto pojedini žele promenu imena

Deo obrazloženja koje nude pristalice promene imena je da je Barat termin koji seže u prošlost i bio je istaknut u antikolonijalnim borbama – na primer, slogan „Bharat Mata ki Jai“ (Zdravo majci Barat). Ali postoje i drugi važniji politički ideološki faktori koji se ne smeju propustiti.

Kao okosnica desnice u zemlji, RSS (osnovana 1925. godine) je uvek prenosila viziju Indije kao hinduističke nacije koja seže daleko izvan izborne politike. U ovoj transformaciji indijskog društva i politike, ideja „drugih“ nehinduista je bila ključna i u različitim vremenima bila je usmerena na muslimane, hrišćane, sekulariste, ateiste, neistomišljenike i tako dalje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci,Pool

Dakle, predložena promena imena iz Indije u Barat je pre stvaranje binarne oznake u kojoj će oni koji nastave da zastupaju „indijski“ identitet, vremenom, postati politički označeni kao „drugi“ u odnosu na istinskog i autentičnog „Bharatia“ (stanovnika Barata) koji je „ idealan” hinduistički građanin.

Desnica nastoji da stvori novi razdor između onih koji žive u Indiji i onih koji žive u Baratu. Pojmovi Barat i Indija su izgrađeni za posebne političke svrhe. Šef RSS-a Mohan Bagvat je 2013. rekao: „Silovanja se ne dešavaju u Baratu, dešavaju se u Indiji“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evelyn Hockstein, Pool

Savremenu Indiju obeležava politika rasejanosti, gde se oporavak neke idilične prošlosti koristi pravom da se zamagljuju neuspesi sadašnjosti kada su u pitanju jednaka prava i slobode građana, konkurentska politika i vladavina prava.

Za građane kojima je potrebna sigurnost života i egzistencije, preimenovani zemlju u Barat je prazno obećanje koje trguje izmanipulisanim narativima o prošlosti.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar