Foto: Tanjug/AP Photo/Kenny Holston, Pool

Odluka indijskog premijera Narendre Modija da svetskim liderima u Nju Delhiju pokloni ručno tkani šal podstaknuta je istorijom i simbolikom, jer je želeo da ukaže na pokret za slobodu te zemlje na globalnoj sceni.

Dok su lideri Grupe 20 ulazili u memorijalni centar posvećen Mahatmi Gandiju, voljenom ocu nezavisnosti Indije koji je ubijen 1948. godine, dočekani su sa kadi šalovima, ključnim simbolom njegove nenasilne kampanje otpora koji je pomogao da Indija stekne nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti, preneo je Si-En-En (CNN).

Foto: Tanjug/AP Photo/Kenny Holston, Pool

Ručno tkani, pamučni šalovi krasili su vrat američkog predsednika Džozefa Bajdena, kao i britanskog premijera Rišija Sunaka i drugih koji su pozirali fotografima ispred rezidencije Sabarmati ašram u državi Gudžarat, jednoj od mnogih koje je Gandi imao širom Indije.

PROČITAJTE JOŠ:

Za Gandija, čoveka koji je postao globalna ikona mira i nenasilja, kadi šalovi su bili simbol samopouzdanja, odevni predmet koji su Indijci mogli da proizvode lokalno, dizajniran radi bojkota uvezenih ili britanskih proizvoda tokom kolonijalne vlasti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kenny Holston, Pool

Indijci su izradom takvih šalova želeli da pokažu da su sposobni da povećaju svoj industrijski potencijal, oslobađajući zemlju zavisnosti od nekadašnjih kolonijalnih guvernera.

Gandi je često tkao sopstvenu kadi odeću na čarki, ili kolovratu, uređaju koji je postao simbol političke i ekonomske emancipacije zemlje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kenny Holston, Pool