Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia, Shutterstock

Pokret Građani Rajha, koji je nedavno dospeo u fokus javnosti nakon što je nemačka policija uhapsila vođstvo pokreta zbog optužbi da su planirali državni udar, pre nekoliko je godina za svoje terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj. Velika istraga hrvatske i nemačke policije dokazala je da je jedan od članove organizacije živeo u Zadru i preko tamošnjih kontakata ilegalno uvozio oružje u Nemačku.

Akciju nabavljanja oružja sprečila je nedavno hrvatska policija, u velikoj međunarodnoj akciji sa nemačkim kolegama. Tada je uhapšeno na desetine ljudi, među kojima su i državljani Hrvatske. Utvrđeno je da je deo oružja, koje je ta grupa nabavila, u Nemačkoj korišćen za likvidacije političkih protivnika desničara.

Kako prenose hrvatski mediji, u pitanju je Aleksandar Rajhol, koji je u braku sa državljankom Hrvatske. On je navodno član Građana Rajha, koji su od strane nemačke policije označeni kao teroristička organizacija koja je planirala državni udar. Kako je otkrio državljanin Hrvatske kog policija naziv Mladen M., on je pomenutoj organizaciji dobavljao oružje, nakon što je Rajhola upoznao u Nemačkoj.

Foto: Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

„Aleksandra sam upoznao u Nemačkoj pre par godina kao mušteriju za popravak automobila jer sam ja tamo imao radionicu. Imao sam tada devojku iz Avganistana zbog čega su me pretukli. Zatražio sam pomoć od Aleksandra jer je bio u stranci AfD. On mi je dao jedan mali pištolj, ali posle je zbog toga tražio uslugu. Tražio je da mu u Hrvatskoj nabavljam oružje. Aleksandar je imao ženu u Zadru i hvalio mi se da tamo nabavlja oružje. Jednom me nazvao kada sam bio u Hrvatskoj i tražio da u Zagrebu preuzmem neki paket. Došao je neki Ivan u autu sa zadarskim tablicama i predao mi paket, koji sam stavio u prtljažnik“, ispričao je nemačkoj policiji Mladen M.

Kako ističe, on je, ipak, otvorio pomenuti paket. U njemu je pronašao razne vrste oružja, ali je odlučio da ga dostavi čoveku koji je to tražio. Ova praksa se ponovila, pa je on više puta prevozio oružje za nemačku desničarsku stranku AfD, čiji su članovi deo pokreta Građani Rajha.

Heinrich XIII Foto:BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

„Kako sam video da je paket težak, otvorio sam ga, a u njemu su bili jedna PAP-ovka, jedan kalašnjikov, dva pištolja i jedna mala puška s optičkim nišanom. Kad smo bili u Nemačkoj, Aleksandar je ponovno tražio da mu se nabavi oružje. Zanimalo ga je automatsko oružje, kratko oružje, škorpioni i kalašnjikovi. Oružje koje sam za njega vozio u Nemačku bilo je namenjeno za desničarsku stranku AFD jer se oni naoružavaju“, navodi se u iskazu koji je hrvatski državljanin Martin M. dao istražiteljima o svojim vezama sa Aleksandrom Rajholom (49), nemačkim državljaninom koji je živeo na području Zadra.

Ovo priznanje, ali i mnogi prisluškivani razgovori koje je otkrila hrvatska policija, doveli su do hapšenja Aleksandra Rajhola i još jednog pripadnika pokreta Građani Rajha.

Rajhol je, inače, bivši nemački carinik koji je prvo bio član radikalne desničarske Nacionaldemokratske stranke Nemačke (NPD). On je 2016. godine pristupio takođe desničarskoj partiji Alternativa za Nemačku (AfD).

Nemačka, hapšenje, hapšenja
Foto: REUTERS/Christian Mang

Hrvatska policija je, između ostalog, otkrila da on uz pomoć grupe ljudi koja mu pomaže uvozi oružje u Nemačku, a potom ga deli pripadnicima desničarskih organizacija, među kojima su i Građani Rajha.

Hapšenja u Nemačkoj

Vođe pokreta Građani Rajha uhapšeni su nedavno u velikoj akciji nemačke policije, zbog planiranja državnog udara. Oni su planirali da svrgnu aktuelnu vlast, a umesto toga vrate monarhiju.

Kao predvodnik označen je princ Hajnrih XIII Rojs, koji je želeo da postane novi nemački kralj. Pored njega, uhapšeno je još 22 ljudi, među kojima je i bivša poslanica nemačkog Bundestaga Birgit Malzak-Vinkeman. Ona je članica Alternative za Nemačku (AfD).

Oni su navodno već pripremili svoje rukovodstvo koje bi postavili nakon državnog udara. Među uhapšenima su i bivši pripadnici vojske, ali i državljanka Rusije Vitalija B.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pokret Građani Rajha predstavlja skup nekoliko ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca u Nemačkoj koji odbacuju legitimitet moderne nemačke države u korist Rajha, koji je postojao od 1871. do 1918. godine.

Većina njihovih argumenata zasnovana je na selektivnom čitanju odluke Saveznog ustavnog suda iz 1973. u vezi sa Osnovnim ugovorom između Zapadne i Istočne Nemačke iz 1972. godine.

U prošlosti je Princ Hajnrih privlačio pažnju antisemitskim izjavama u „Pokretu građani Rajha“. U govorima je tvrdio da Nemačka nije suverena država i da jevrejska elita podstiče ratove jer im je od koristi.

On je tokom leta bio prisutan na incidentu u Bad Lobenštajnu kada je tamošnji gradonačelnik napao novinarku. Portparol kuće Rojs, čiji je deo princ Hajnrih, se tada ogradio od princa, nazvavši ga „zbunjenim starcem”.

BONUS VIDEO Koliko je realan državni udar u Nemačkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar