London atmosfera pred krunisanje kralja Čarlsa Foto:Tanjug/AP Photo/Scott Garfitt

Britanska policija uhapsila je vođu antimonarhističke grupe Republika, Grejema Smita, uoči današnjeg krunisanja kralja Čarlsa III, rekao je portparol te grupe. Pored njega uhapšeno je još petoro pripadnika antimonarhističkog pokreta dok su pokušavali da priđu Tragalgar skveru.

Inače, zbog današnjeg krunisanja britanskog kralja Čarlsa III, zatvoren je veliki broj ulica u centru Londona, a jutros od pet sati veliki deo Vestminstera je ograđen, koji se proteže od Temze do Mejfera, pokrivajući park Sent Džejms i Grin park. Putevi na južnoj obali Temze, uglavnom oko stanice Vaterlo, takođe su zatvoreni, kao i nasipi Viktorije i Alberta severno i južno od reke, objavio je danas BBC. Oko 5.000 pripadnika oružanih snaga stiže u London posebno unajmljenim vozovima iz mesta kao što su Farnboro, Tring i Alderšot.

London atmosfera pred krunisanje kralja Čarlsa Foto:EPA-EFE/Cathal McNaughton

Oružane snage koje obuhvataju pripadnike vojske, mornarice, RAF-a i Komonvelt snage, marširaju preko Vestminsterskog mosta da bi kasnije zauzeli svoje pozicije u povorci.

Dodatno osoblje je u pripravnosti, u slučaju da se pojave problemi.

Kraljeva povorka napustiće Bakingemsku palatu oko 10.20 sati, a ići će duž ulice Mal do Trafalgar skvera, zatim niz Vajthol i ulicu Parlamenta pre nego što skrene na Trg parlamenta.

London atmosfera pred krunisanje kralja Čarlsa Foto:EPA-EFE/Cathal McNaughton

Kralj i kraljica će se voziti u državnoj kočiji Diamond Jubilee, a rutu će pratiti 1.000 pripadnika vojske.

Pročitajte još:

Svečanost krunisanja počinje u 11.00 sati, a biće isprekidana muzikom koju je odabrao kralj, sa 12 novonaručenih numera, uključujući jednu Endrua Lojda Vebera.

Kralj će biti krunisan u 12.00 sati.

Kralj i kraljica će se zatim u 13.00 sati vratiti u Bakingemsku palatu u 260 godina staroj Gold State Coach koja je korišćena pri svakom krunisanju od Vilijama IV.

Kralj Čarls i kraljica Kamila pozdraviće publiku u ulici Mal sa balkona Bakingemske palate nešto pre 14.30 sati.

Sve vesti o krunisanju, pratite na našem blogu.

BONUS VIDEO Kraljica Elizabeta II krunisanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar