Kralj Čarls Foto:Tanjug/Dan Kitwood/Pool Photo via AP

Čak ni u ovoj kasnoj fazi nema potvrde o tome koji će članovi kraljevske porodice biti na čuvenom balkonu Bakingemske palate posle ceremonije krunisanja.

Ovo će biti jedna od najpoznatijih slika dana, tako da će se na balkonu verovatno naći mala ali odabrana grupa članova kraljevske porodice.

Nedostatak sigurnosti oko toga ko će se pojaviti, predstavljen je kao čuvanje nečega za veliki dan. Verovano se ne otkrivaju informacije da bi se izbegli naslovi „Princu Hariju zabranjen pristup balkonu“. Ili još dramatičnije mogu postojati opcije koje su otvorene za iznenadne promene u poslednjem trenutku?

Balkon je postao ključni trenutak za kraljevsku porodicu kada hoće da pošalje poruku, prenosi BBC.

U subotu popodne, nakon što se povorka vrati iz Vestminsterske opatije, zavese će biti povučene i određeni broj pozvanih gostiju će izaći na balkon palate, gledajući preko kapija i gomilu ispod.

Kraljevska porodica Foto: CARL COURT / AFP / Profimedia

Postojalo je očekivanje da će ovo biti iskorišćeno da se istakne jezgro porodice „radnih kraljevskih članova“ – onih članova porodice koji obavljaju službene dužnosti u ime kralja.

To bi uključivalo kralja i kraljicu suprugu, ali i blisku porodicu kao što su princ i princeza od Velsa, vojvoda i vojvotkinja od Edinburga i princeza kraljevska, zajedno sa drugim članovima kraljevske porodice kao što su vojvoda i vojvotkinja od Glostera i vojvoda od Kenta.

Taj pristup bi napravio razliku od „neradnih članova kraljevske porodice“ – posebno princa Harija i princa Endrua, koji su pre godinu dana proterani sa poslednjeg balkona, za platinasti jubilej kraljice Elizabete II.

Za krunisanje nije saopšteno, iako je potvrđeno da ni princ Hari ni princ Endru neće imati nikakvu formalnu ulogu na ceremoniji u opatiji.

Za platinasti jubilej 2022. na balkonu je bilo 18 ljudi, uključujući i pokojnu kraljicu, a njeno drugo pojavljivanje na balkonu u završnim trenucima vikenda postalo je jedna od najdirljivijih slika.

Foto: Chris Jackson/Pool Photo via AP

Brojevi su još više smanjeni za Dijamantski jubilej 2012. godine, kada je samo šest ljudi bilo na balkonu, u demonstraciji štedljivosti u vreme ekonomske štednje.

Princ Hari će prisustvovati krunisanju i očekuje se da će se brzo krenuti nazad u SAD.

Balkon, poput uramljene fotografije u kraljevskom albumu, takođe bi mogao da bude način da se istakne linija sukcesije, okupljajući kralja, princa Vilijama i njegovog sina princa Džordža.

Druga mogućnost može biti nekoliko pojavljivanja sa različitim sastavima, kao što su permutacije porodičnih grupa na fotografijama sa venčanja.

Godine 1953. za krunisanje pokojne kraljice Elizabete bilo je šest zasebnih pojavljivanja na balkonu, od kojih su neki uključivali više od 30 članova porodice i prijatelja.

Takva scena gomile verovatno ne bi bila poruka za modernu monarhiju koja želi da projektuje manju sliku koja se više isplati.

Kamila i Čarls Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Monarsi izlaze na balkon palate još od kraljice Viktorije 1851. godine, koristeći ga kao izlog gde se kraljevska porodica i javnost mogu međusobno priznati.

Iako je kraljevska porodica tek 1930-ih počela da uzvraća – i skokom ka modernosti, od 1980-ih balkon je postao mesto gde su se kraljevska venčanja proslavljala javnim poljupcem.

I iako nema fiksnih pravila, balkon palate je dobio svoje rituale. Monarh je skoro uvek u centru, dok se drugi vrte oko njih u dvorskom redosledu.

PROČITAJTE JOŠ:

Tradicionalno se pojavljuju samo oženjeni partneri kraljevske porodice, a ne sadašnje devojke ili momci, što sugeriše osećaj da je ovo trajna evidencija.

Ovo je veoma kraljevski trenutak, ali su retke prilike kada su se pojavile političke ličnosti.

Ratni premijer Vinston Čerčil bio je na balkonu da pozdravi masu kada je u maju 1945. proglašena pobeda u Evropi.

1938. premijer Nevil Čemberlen izašao je na balkon nakon potpisivanja nesrećnog Minhenskog sporazuma sa nacističkom Nemačkom.

U subotu popodne, videćemo ko će se pojaviti pored kralja Čarlsa i kraljice supruge Kamile.

BONUS VIDEO: Kontra crkvi i majci: Hoće li Čarls III srušiti tradiciju? – Danica Ilić i Ljubodrag Grujić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar