Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg, AP Photo/Ali Mahmud,AP Photo/Hassan Eslaiah, AP Photo/Ohad Zwigenberg,AP Photo/Hatem Ali

Sada je već jasno da će napad terorističke organizacije Hamas na Izrael, koji se dogodio u subotu, zauvek promeniti situaciju na Bliskom istoku. Ionako tenzični odnosi su dodatno zakomplikovani, veliki rat bukti, a nemoguće je i da velike svetske sile i druge države ne budu umešane. Tako Amerika pruža podršku Izraelu i suprostavlja se Iranu, dok je Rusija saveznik upravo omraženog Irana. Kako se bude razvijala situacija na Bliskom istoku, uticaće na ceo svet.

Teroristički napad Hamasa je bio tolikih razmera da je pokrenuo nezapamćenu reakciju Izraela i drugih zemalja koje podržavaju Tel Aviv.

Izraelske vlasti, na čelu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, obećale su žestoku akciju do istrebljenja Hamasa, koja je započela raketiranjem Pojasa Gaze.

Više od 2.000 ljudi je zasad poginulo sa obe strane, a ni Izrael, ni Hamas, nemaju namere da stanu. Hamas svakodnevno granatira Izrael, dok Tel Aviv uzvraća raketiranjem i opsadom Gaze.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Tako je dotok struje i vode u palestinsku enklavu prekinut, čime je oko dva miliona Palestinaca ostavljeno bez hrane, struje, vode i lekova.

Pitanje je koliko dugo će opstati, imajući u vidu da je i granica sa Egiptom zatvorena, što znači da Palestinci nemaju kud.

Ali, ovaj rat imaće dalekosežne posledice po ceo Bliski istok, samim tim i svet.

Mračna uloga Irana

Nije tajna da iranski režim godinama podržava teororističku organizaciju Hamas. Iran snabdeva oružjem Hamas, a od početka ovog napada se spekuliše da upravo ta zemlja stoji iza akcija terorističke organizacije.

Prema rečima stručnjaka, nemoguće je da je Hamas sam osmislio ovako brutalan napad na Izrael, zbog čega je sumnja odmah pala na umešanost Irana.

Gaza rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ova zemlja nije direktno priznala da je pomagala Hamasu kada je reč o upadu na izraelsku teritoriju, ali je pohvalila poteze Hamasa.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je da Teheran nije umešan u napad militantne organizacije Hamas na Izrael, ali je pozdravio taj, kako je naveo, „nepopravljiv“ izraelski vojni i obaveštajni poraz.

„Ljubimo ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim“, rekao je Hamnei u svom prvom televizijskom govoru od napada Hamasa u subotu.

U slučaju da Iran, koji poseduje nuklearno naoružanje, odluči da se uključi u sukob, to bi dovelo do „rata svih ratova“, upozorili su analitičari.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei,
Ali Hamnei Foto: EPA-EFE/IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT

Saudijska Arabija

Kada je militantna grupa Hamas pokrenula napad na Izrael, između ostalog, imala je cilj da naruši nova regionalna savezništva koja su mogla da ugroze palestinske težnje za državnošću i ambicije Irana, preneo je Rojters.

Subotnji napad se poklapa se sa pokušajima SAD da Saudijska Arabija normalizuje odnose sa Izraelom, u zamenu sa sporazum o odbrani između Vašingtona i Rijada.

„Ovo je poruka Saudijskoj Arabiji i Amerikancima koji podržavaju normalizaciju odnosa i Izraelu da region neće biti bezbedan sve dok su Palestinci van jednačine“, rekao je neimenovani izvor britanske agencije.

I analitičarka Laura Blumenfald smatra da je Hamas napao Izrael zbog napora ka normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja.

Mohamed bin Salman, Vladimir Putin Foto: BANDAR AL-JALOUD/Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs, SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREM/EPA-EFE

„Hamas je gledao kako se Izraelci i Saudijci približavaju dogovoru, odlučili su: Nema mesta za stolom? Napadaj“, rekla je Blumenfald.

Pored uništenja sporazuma sa Saudijskom Arabijom, napad Hamasa doveo je i do zaoštravanja odnosa Irana sa Libanom, odakle takođe teroristička organizacija Hezbolah sada svakodnevno granatira Izrael.

Tel Aviv uzvraća i ove udare, raketiranjem položaja Hezbolaha u Iranu.

Amerika

Ranije je pomenuto da je Amerika uvučena u ovaj sukob, upravo kako bi Hamas uništio približavanje Tel Aviva, Vašingtona i Rijada.

Pored toga, Amerika je odmah poručila da stoji uz Izrael i poslala nezapamćen paket vojne pomoći. Između ostalog, najveći nosač aviona na svetu, stiže u vode kod Izraela, kako bi pružio podršku tamošnjim snagama u borbama protiv Hamasa.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Amerika ovim potezom šalje poruku Iranu, kako neće tolerisati drastične akcije Teherana, sa kojim je već u sukobu. Bilo kakav okršaj Amerike i Irana doveo bi do katastrofe nezapamćenih razmera.

Rusija

A kada se govori o Iranu, nemoguće je nepomenuti Rusiju. Upravo su Moskva i Teheran veliki saveznici, naročito kada je reč o oružju.

Rusija ne bi mogla da istraje ovako dugo u ratu sa Ukrajinom, da nema vojnu podršku saveznika poput Irana i Severne Koreje.

Vladimir Putin ovde ima dvostruku dobit – od Irana stižu pošiljke oružja, a istovremeno nervira Ameriku i Džozefa Bajdena, prijateljstvom sa neprijateljima Vašingtona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Logičan je zaključak da će Rusija, ako bude morala, zauzeti stranu Irana i Palestine u ovom sukobu. U prilog tome govori i činjenica da su vođe terorističke organizacije Hamas boravile u Moskvi nekoliko meseci pre napada na Izrael.

Hamas uživa i podršku Turske i njenog lidera Redžepa Tajipa Erdogana.

Stoga, ovo nije samo sukob Izraela i Hamasa, već brojne svetske sile imaju udela u njemu. Ukoliko odluče da dublje uđu u isti sukob, svetu preti „rat nad ratovima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare