Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je danas, na početku vanrednog sastanka Generalne skupštine svetskog tela, na momentalan prekid vatre između Izraela i Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

POGLEDAJTE JOŠ:

Gutereš je rekao da on i izaslanik UN za Bliski istok učestvuju u „ekstenzivnim diplomatskim naporima“ u regionu u koje su uključeni Egipat, Jordan i Katar da se sukobi zaustave.

On je pozvao sve članove međunarodne zajednice „da učine sve što je njihovoj moći da omoguće stranama u sukobu da se udalje od ivice ponora“.

Šef UN je takođe pozvao Izrael i Hamas da „omoguće pojačanje posredničkih napora kako bi se borba privela kraju“.

On je indirektno kritikovao Izrael i Hamas za kršenje „zakona rata“ koji zabranjuju nasumične napade i napade na civile i civilnu imovinu, te napade na vojne mete koji uzrokuju nesrazmerne civilne žrtve, ocenivši da „kontraterorizam i samoodbrana“ nisu opravdanja.

Gutereš je apelovao na izraelske vlasti da poštuju zakone „uključujući proporcionalnu upotrebu sile“ i pozvao ih da se maksimalno uzdrže u vođenju vojnih operacija.

Hamas i druge ekstremističke organizacije je pozvao da „zaustave nesumično ispaljivanje raketa i minobacačkih projektila iz gusto naseljenih civilnih kvartova na civilne populacione centre u Izraelu“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)