Hajko Mas Foto:EPA-EFE/ANDREAS GORA

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Maš je izjavio danas da je cilj njegove posete Bliskom istoku da pokaže solidarnost sa izraelskim i palestinskim civilima koji su pogođeni najnovijim izbijanjem sukoba, kao i da pruži podršku naporima za prekid vatre i obnavljanje mirovnih pregovora.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nemačka se bezuslovno zalaže za prijateljstvo sa Izraelom koji se mora braniti od raketnog terora Hamasa“, izjavio je Mas uoči svog odlaska, a prenosi agencija AP.

Ministar je poručio da se i Palestinci mogu oslanjati na humanitarnu podršku njegove zemlje čak i u teškim vremenima.

Mas, koji planira da se tokom jednodnevnog putovanja sastane sa izraelskim predsednikom, ministrom inostranih poslova i ministrom odbrane, kao i palestinskim premijerom, rekao je da međunarodna zajednica mora pronaći način da pomogne u okončanju nasilja, prenosi Tanjug.

Pozvao je na razgovore o obnavljanju mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca „čak i ako se trenutno čine kilometrima daleko“.

Mas je izrazio nadu da će Bliskoistočna četvorka koju čine Sjedinjene Države, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije, uskoro odigrati „aktivnu ulogu“ u pronalaženju mirnog rešenja sukoba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar