Alexander Lapin ruski general Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Ruski general-potpukovnik Aleksandar Lapin bio je odgovoran za plan za slabljenje odbrane granice Kurska sa Ukrajinom ranije ove godine.

U proleće ove godine, novi vojni službenik Moskve koji je nadgledao bezbednost u provinciji Kursk raspustio je savet zadužen za zaštitu ranjivog pograničnog regiona, navodi se u članku The Wall Street Journal-a

Lapin, istaknuti ruski komandant koji je kritikovan zbog lošeg rukovanja ratom 2022. godine, raspustio je savet zvaničnika ruske vlade koji imaju zadatak da obezbede rusku granicu sa ukrajinskim regionom Sumi.

On je tvrdio da samo vojska ima snagu i resurse da zaštiti rusku granicu, navodi ruski bezbednosni zvaničnik. U danima koji su prethodili invaziji, rekli su ruski vojni dopisnici, Lapinova komanda je poslala izveštaje Moskvi upozoravajući da se ukrajinske snage gomilaju na linijama fronta.

PROČITAJTE JOŠ:

Moskva je odbacila upozorenja. Bez obzira na obaveštajne podatke, trupe pod Lapinovom komandom nisu pojačavale odbrambene linije niti postavljale mine, kao što su to činile ruske trupe prošle godine da bi sprečile veliku ukrajinsku kontraofanzivu koja je najavljivana.

Kada su ukrajinski vojnici ušli na ničiju zemlju između Ukrajine i Rusije, nisu naišli na otpor, a unutar Rusije ni snage teritorijalne odbrane koje bi ih usporile.

„Putinova vertikala moći je još uvek na mestu, ali za sada radi protiv ruskih ciljeva na terenu“, rekao je Vilijam Kortni, bivši američki diplomata i pomoćni viši saradnik u Randu. „A s obzirom na to da rusko planiranje dolazi sa vrha, njeni odgovori na neočekivane događaje koji se brzo odvijaju su neverovatno narušeni, a niko na terenu ne preuzima inicijativu.

Lapin je zbačen sa mesta načelnika ruskog Centralnog vojnog okruga u oktobru 2022, kada je Ukrajina brzo povratila teritoriju u munjevitoj kontraofanzivi.

Ruskog komandanta su tada mnogi kritikovali, uključujući Ramzana Kadirova i Jevgenija Prigožina. Tvrdili su da je on kriv za ukrajinsko ponovno zauzimanje Limana, strateškog tranzitnog čvorišta na istoku zemlje.oslala izveštaje Moskvi upozoravajući da se ukrajinske snage gomilaju na linijama fronta.

Srušen most u Kurskoj oblasti Foto: Ukrainian Armed Force via AP

U izveštajima ruskih državnih medija s početka 2023. godine sugeriše se da je Lapin imenovan za načelnika štaba kopnenih snaga Moskve.

U proleće 2024. postao je načelnik Lenjingradskog vojnog okruga, duž zapadne granice Rusije sa NATO u Evropi.

Podsetimo, Ukrajina je zauzela više teritorija u regiji Kursk otkako je izvršila svoj upad 6. avgusta nego što je Rusija zauzela u Ukrajini od početka godine. U poslednjih nekoliko meseci, Ukrajina je više puta slala jedan ili dva drona ka Moskvi, ali bez značajnih posledica. Sada je ipak situacija nešto drugačija. 

Naime, oni su pre nekoliko dana izveli jedan od najvećih napada na Moskvu dronovima, do sada. Ipak, ruske protivvazdušne snage oborile su najmanje deset dronova, izvestio je gradonačelnik Podolska, grada koji se nalazi 38 kilometara južno od ruske prestonice. Ukrajina je u sredu izvela još jedan napad na Rusiju, ovog puta poslala najmanje 45 dronova u pogranične regione zemlje, Brjansk, Kursk i Belgorod, u pokušaju da napadnu protivvazdušnu odbranu i udare na Moskvu. Skoro desetak dronova stiglo je do oblasti oko prestonice, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, nazvavši to jednim od najvećih napada bespilotnih letelica na prestonicu od početka rata. Sve bespilotne letelice, rekao je on, oborili su sistemi protivvazdušne odbrane i nije prijavljena šteta ili žrtve na drugim mestima.

Kursk Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajina se tu nije zaustavila, već su njene snage nakon toga pogodile položaj moćnog ruskog protivvazdušnog sistema S-300 u blizini Novošahtinska u ruskoj Rostovskoj oblasti. 

„Rusija još uvek sastavlja svoju reakciju na ovaj upad Ukrajine. Došlo je do prilično spore i raštrkane reakcije na to“, rekao je general Kristofer Kavoli, komandant Severnoatlantskog saveza, govoreći u četvrtak na Savetu za spoljne odnose. „Deo toga je zato što ne bi baš bilo jasno ko je glavni.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Nekoliko sati nakon upada Ukrajine, načelnik ruskog generalštaba, general Valerij Gerasimov, rekao je da Lapinove snage i granična straža rade „na uništavanju neprijatelja u oblastima neposredno uz rusko-ukrajinsku granicu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada, dok Rusija pokušava da stekne prednost na sopstvenoj teritoriji, ona dovodi neke snage iz istočne Ukrajine, čak i ako to znači oduzimanje ljudstva sa prve linije fronta. Nepravilan odgovor je pokazao da je upad Ukrajine na rusku teritoriju pogodio slabu tačku Moskve: planiranje u vanrednim situacijama.

„To je svakako pokazalo kreativnost i junaštvo Ukrajinaca na bojnom polju“, rekao je portparol Pentagona, general-major Pat Rajder.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare