Lokdaun u Šangaju Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Grad Šangaj objavio je "postepeno" otvaranje prodavnica od sutra, u vreme kada stanovnici tog kineskog ekonomskog centra pokazuju sve veću nervozu posle drugog meseca zaključavanja.

Kina, koja se ovih nedelja suočava sa najgorim talasom epidemije u poslednje dve godine, početkom aprila zatvorila je ogromnu metropolu od 25 miliona stanovnika, koja je epicentar zaraze.

Neki od stanovnika Šangaja bili su u karantinu i pre tog datuma.

Iznervirani zbog problema snabdevanja svežim proizvodima, nemogućeg pristupa medicinskoj nezi van kovida i slanja osoba sa pozitivnim testom na kovid u centre za karantin, mnogi građani su izneli svoj bes preko interneta.

Šangaj, korona, koronavirus, lokdaun
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Danas je zamenik gradonačelnika Šangaja Čen Tong objavio ponovno otvaranje trgovina „u fazama“, od ponedeljka 16. maja. U Kini je svako ukidanje restrikcija obično uslovljeno time da u društvu ima „nula zaraze“, odnosno da nema novog pozitivnog slučaja tokom tri dana van centara za karantin.

Pad broja novih slučajeva je veliki, danas je u Šangaju prijavljeno 1.369 novih slučajeva zaraze u odnosu na više od 25.000 dnevno krajem prošlog meseca.

Medjutim, u nekim kvartovima grada restrikcije su izgleda poslednjih dana još više zaoštrene.

Peking, koji se nalazi 1.200 kilometara severno, živi u strahu od zaključavanja, od kraja aprila od kada prijavljuje više od hiljadu novih slučajeva zaraze.

Šangaj, korona, koronavirus, lokdaun
Foto: REUTERS/Xihao Jiang

Peking je više puta testirao stanovnike, osobe koje su pozitivne stavljene su u kućni karantin, i zatvorene su metro stanice i prodavnice koje nisu neophodne u nekim kvartovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Da bi zaustavio širenje zaraze, kvart Fangšan u jugozapadnom delu Pekinga, koji ima 1,3 miliona stanovnika, juče je prekinuo rad taksija. Izuzev nekih kvartova koji su u lokdaunu, velika većina od 22 miliona stanovnika Pekinga i dalje može da izlazi iz svojih kuća.

Mnoga javna mesta, medjutim, zatvorena su i obavezan je rad na daljinu, posebno u kvartu Čaojang, koji ima najviše stanovnika u glavnom gradu i gde se nalaze brojne multinacionalne kompanije.

BONUS VIDEO: Vlasti u Šangaju preuređuju Sajam u bolnicu sa 40.000 kreveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar