Šangaj, koronavirus, lokdaun
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/cnsphoto via REUTERS

Dva najveća kineska grada, Peking i Šangaj pooštrila su danas mere zaštite od korona virusa za svoje stanovnike.

Dok se kineske vlasti bore sa najgorim talasom epidemije korona virusa u toj zemlji od početka epidemije, vlasti u njenom najnaseljenijem gradu Šangaju pokrenule su novi napor da okončaju infekcije van karantinskih zona do kraja maja, rekli su izvori upoznati sa ovim pitanjem, prenosi Rojters.

Lokdaun u Šangaju Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Iako nije bilo zvaničnog saopštenja, tokom vikenda neki stanovnici u najmanje četiri od 16 okruga dobili su obaveštenja da više nisu u mogućnosti da napuštaju svoje domove ili primaju isporuke kao deo napora da se infekcije u zajednici svedu na nulu.

Kina je nepokolebljiva da će se držati svoje „politike nulte tolerancije prema kovidu“, uprkos sve većem udaru na njenu ekonomiju, navodi britanska agencija.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Moramo da insistiramo na regulisanju protoka i kontroli kretanja ljudi“, navela je Vlada Šangaja u saopštenju odgovarajući na pitanja Rojtersa o najnovijim merama.

U Pekingu je stanovnicima njegovih najteže pogođenih područja rečeno da rade od kuće, dok je više puteva, kompleksa i parkova zatvoreno danas, u momentu dok se grad od 22 miliona stanovnika bori sa najgorom epidemijom od 2020. godine.

Rad više autobuskih linija je obustavljen jer je sprovedeno još rundi testiranja u nekolicini okruga.

Peking je danas izvestio o 49 novih slucajeva lokalnog prenosa za 8. maj, čime je broj zaraženih od 22. aprila dostigao više od 760 slučajeva.

BONUS VIDEO Masovno testiranje ljudi na ulicama i po stanovima u Šangaju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram