Golfska struja Foto: KARSTEN SCHNEIDER / Sciencephoto / Profimedia

Čak 44 vodeća svetska klimatologa pozvala su lidere nordijskih zemalja da se hitno pozabave, kako se sada čini, neizbežnim kolapsom Atlantskih struja, što će imati razoran uticaj na klimu.

U otvorenom pismu objavljenom u ponedeljak, 21. oktobra, klimatolog sa Univerziteta Pensilvanija Majkl Man i drugi eminentni naučnici rekli su da su rizici od slabljenja cirkulacije morskih struja u Atlantiku u velikoj meri potcenjeni i zahtevaju hitnu akciju, piše Live Science.

Struje o kojima je reč, zajedno formiraju Atlantsku meridionalnu preokretnu cirkulaciju (Atlantic Meridional Turning Circulation – AMOC), koja uključuje i Golfsku struju i zagreva severnu hemisferu.

Istraživanja pokazuju da AMOC usporava i da bi se zbog globalnog zagrevanja uskoro mogao zaustaviti, što bi izazvalo klimatski haos na Zemlji.

„Takva promena cirkulacije okeana imala bi razorne i nepovratne posledice, posebno za nordijske zemlje, ali i za druge delove sveta“, napisali su naučnici u pismu.

Kolaps AMOC-a doveo bi do velikog zahlađenja i ekstremnih vremenskih prilika u nordijskim zemljama. To bi povećalo i produbilo neobičnu „hladnu mrlju“ koja se već razvila na istočnom delu severnog Atlantika kada su strujanja koja prenose toplotu usporila. Kolaps okeanskih struja mogao bi ubrzati i pogoršati klimatske probleme širom severne hemisfere, što će izazvati velike probleme u poljoprivredi u severozapadnoj Evropi, upozoravaju naučnici.

#related-news_1

No posledice bi osetile i druge regije. Kada bi se AMOC potpuno zaustavio, tropski monsunski sistemi bi se pomerili ka jugu, što bi imalo katastrofalne posledice za poljoprivredu i ekosisteme.

Zaustavljene okeanske struje takođe bi mogle dodatno povisiti nivo mora duž američke atlantske obale, što bi imalo nesagledive posledice na tamošnje morske sisteme i ribarstvo.

Ukoliko se hitno nešto ne preduzme, AMOC bi se mogao urušiti u sledećih nekoliko decenija, iako je vrlo teško tačno predvideti vremenske okvire takvog događaja.

Najnoviji izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) navodi da se čini kako se Atlantska meridionalna preokretna cirkulacija „neće naglo urušiti pre 2100. godine“, ali naučnici upozoravaju da bi se to ipak moglo dogoditi mnogo ranije.

Golfska struja Foto: Tsado / Alamy / Alamy / Profimedia

Procena IPCC-a, kažu klimatolozi, nije samo neprecizna, već i zabrinjavajuća.

„Svrha ovog pisma je da skrene pažnju na činjenicu da to ‘srednje uverenje’ da se AMOC neće urušiti, nipošto ne umiruje, nego ostavlja otvorenom mogućnost kolapsa AMOC-a tokom ovog veka“, napisali su naučnici.

„S obzirom na to da bi ishod takvog događaja bio katastrofalan i uticao na ceo svet u narednim vekovima, verujemo da je potrebno učiniti više kako bi se ovaj rizik sveo na minimum.“

Naučnici su otvoreno pismo uputili Nordijskom savetu ministara, međuvladinom forumu zaduženom za promovisanje saradnje među nordijskim zemljama. Pozvali su političare da ozbiljno razmotre rizike koje predstavlja kolaps AMOC-a i da pojačaju pritisak na međunarodne partnere da ostanu posvećeni ciljevima Pariškog sporazuma iz 2015. godine, koji ima za cilj zadržavanje porasta prosečne globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare