Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Trg Konkord je zapečaćen od strane policije. Demonstranti – nekoliko hiljada – okupljeni su kod mosta preko puta Narodne skupštine i zapalili su vatru na nekoliko mesta. Bučno je, ali je masa dobro raspoložena, piše BBC. Oni su se okupili nakon što je francuska premijerka Elizabet Born pokrenula specijalnu proceduru za prolazak nepopularnog zakona o penzionoj reformi u Narodnoj skupštini bez glasanja, usred povika i skandiranja levičarskih poslanika koji su mahali transparentima protiv penzione reforme.

Korišćenjem takozvanog člana 49.3 Ustava, obezbeđeno je usvjanje predloga zakona o podizanju starosne granice za odlazak u penziju za dve godine na 64, ali to pokazuje da predsednik Emanuel Makron i njegova vlada nisu uspeli da obezbede dovoljnu većinu u parlamentu, preneo je Rojters.

„Novi zakon je brutalan, nehuman i ponižavajući“

Kad god se neka vlada pozove na 49:3, može biti sigurna da će odmah biti optužena za grubo ponašanje nad voljom naroda. U stvari, 49:3 je korišćeno tačno 100 puta u više od 60 godina Pete republike, i to od strane vlada svih profila, prenosi BBC.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Očigledno je da ga češće koriste vlade koje nemaju ugrađenu većinu u skupštini – poput vlade socijaliste Mišela Rokara 1980-ih i danas Elisbet Born. U stvari, već ga je koristila nekoliko puta, ali te prilike su bile za račune za javne finansije, koji su bili manje kontroverzni.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

U poređenju sa drugim zemljama u Evropi, promena starosne granice za penzionisanje daleko je od dramatične. Ali protivnici redovno opisuju zakon kao „brutalan“, „nehuman“ i „ponižavajući“.

Moral u Francuskoj je nizak i sve je niži. Za mnoge, penzionisanje je jedina svetla tačka u budućnosti, a ovom odlukom se građanima to oduzima, ističe dopisnik BBC-ja iz Pariza.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

.„Zapalićemo zemlju… bukvalno“

Jedan demonstrant, 18-godišnji Bastijen, smatra da je odluka vlade da se pozove na 49:3 „nedemokratska” i rekao je da veruje da je današnja odluka „poslednja kap“.

„Zapalićemo zemlju… bukvalno“, kaže on.

„Putevi će biti blokirani, železnica će biti blokirana… Nadam se da večeras nećemo videti nerede, ali možda ćemo, nažalost“, naveo je on.

Protesti širom zemlje

Nisu samo Parižani izašli na ulice da protestuju, prenosi BBC.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

U Bordou, lokalna radio stanica France Bleu izveštava da stotine ljudi demonstrira tamo kako bi „odgovorili“ na Makronovu odluku.

France Bleu takođe kaže da postoje protesti u severnoj francuskoj oblasti Pikardija.

Spontani protesti su se pojavili u gradovima Amijenu i Lilu, između ostalih, prenosi France Bleu.

A na zapadu zemlje Ouest-France javlja da su u Renu najavljena dva spontana skupa.

PROČITAJTE JOŠ:

Makron bi se mogao suočiti sa izglasavanjem nepoverenja

Oni u Narodnoj skupštini koji se protive predlogu zakona o penzijama sada imaju manje od 24 sata da deluju i da traže glasanje o nepoverenju.

Ako taj predlog bude odbijen, Makronov plan o povećanju starosne granice za penziju će se realizovati.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Ali ako Narodna skupština glasa za predlog, predlozi se odbijaju i Makronov kabinet mora da podnese ostavku.

Kada bi tačno moglo biti glasanje o nepoverenju, nejasno je, ali ako se to dogodi, očekuje se da će to biti početkom sledeće nedelje.

Haos u parlamentu

Makron i njegova vlada ističu da je povećanje starosne granice za odlazak u penziju neophodno da se održao penzioni sistem, međutim, njegov neuspeh da se reforma penzionog sistema usvoji u parlamentu predstavlja udarac njegovim naporima da sprovede nove reforme.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Premijerku su dočekali zvižduci kada je stigla parlament kako bi najavila pokretanje specijalne procedure, prenosi Tanjug.

Sednica je prekinuta na dva minuta pošto su levičarski poslanici, koji su pevali nacionalnu himnu, sprečili Bornovu da govori.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Pojedini poslanici su mahali transparentima na kojima je pisalo „Ne 64 godine“.

Kada je sednica nastavljena, Bornova je nastavila da govori, ali je njen govor prekidan zvižducima, pevanjem opozicionih poslanika i povicima „ostavka“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

BONUS VIDEO: Francuska na ulicama, Makron ne reaguje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar