Eurojust
Eurojust Foto:Shutterstock/My Eyes4u

Agencija Evropske unije za saradnju pravosudnih organa Eurodžast (Eurojust) saopštila je danas da je pomogla Poljskoj, Litvaniji i Ukrajini da formiraju zajednički tim za istragu ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i drugih zločina počinjenih u Ukrajini.

Agencija sa sedištem u Hagu saopštila je da su te tri zemlje u petak potpisale sporazum o osnivanju tima kojem je Eurodžast pružio pravnu i tehničku podršku.

Eurodžast navodi da je glavni cilj tima da „podrži prikupljanje dokaza, brzu i bezbednu razmenu dokaza između partnera, kao i prenos informacija i dokaza“.

Agencija dodaje da će tim pomoći Poljskoj, Litvaniji i Ukrajini da sarađuju sa tužilaštvom Međunarodnog krivičnog suda, koje je takođe otvorilo istragu zločina u Ukrajini.

Tokom prvog meseca ruskog rata protiv Ukrajine, poljski tužioci su naveli da su prikupili oko 300 svedočenja izbeglica koje su prešle granicu.

Zajednički istražni timovi pomažu državama da udruže resurse i znanje tokom složenih međunarodnih istraga.

Holandija i druge zemlje su formirale takav tim radi istrage obaranja aviona Maležja erlajnsa iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO

Bonus video: U Karlovcu navijači čistili mural ratnog zločinca Miša Hrastova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar