Marija Photography / Shutterstock

U Budvi, najposjećenijem turističkom gradu u Crnoj Gori, usred letnje sezone prijavljena je epidemija morbila, odnosno malih boginja.

U Budvi je vakcinisano svega 42 odsto predškolske djece, što je najmanji procenat u Crnoj Gori. Prosek na nivou države je 59,4 odsto.

Samim tim, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Milko Joksimović, nije iznenađen podatkom da je baš u Budvi u jeku epidemija maloh boginja.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je za sticanje kolektivnog imuniteta potrebno najmanje 95 odsto vakcinisane populacije, Jokimović za Radio Slobodnu Evropu upozorava na mogućnost širenja epidemije:

„Imamo sve uslove za epidemiološki ‘veliki požar’. Strahujemo da bi se mogao rasplamsati lokalno, a onda i na nivou države“.

Budvanski Dom zdravlja je 8. avgusta prijavio epidemiju. Svih sedam oboljelih nije bilo imunizovano a za četiri slučaja je utvrđeno su epidemiološki povezani, što je kriterijum za prijavu epidemije. U Crnoj Gori je trenutno 16 obolelih.

„Epidemija već postoji u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, odakle mogu doći nosioci virusa. Veliki protok ljudi zbog turističke sezone, povećava mogućnost unošenja virusa“, objašnjava Joksimović.

Ova epidemija za sada ne utiče na turističku sezonu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar