Foto: TANJUG/Johan Nilsson/TT News Agency via AP

Ekstremni mrazevi, praćeni olujnim vetrom i snegom izazvali su u četvrtak pustoš širom nordijskog regiona, ostavljajući hiljade ljudi bez struje, dok su drugi satima podnosili hladnoću zaglavljeni u svojim automobilima duž zakrčenih autoputeva, javlja AP.

Istovremeno, obilne kiše u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji ponovo su izazvale poplave u regionima koji su već poplavljeni u poslednje dve sedmice. U Francuskoj je prijavljen jedan smrtni slučaj.

Žestoki mraz poremetio je transport širom nordijskog regiona, sa terena stižu izveštaji o saobraćajnom haosu nakon zatvaranja deonica autoputeva i glavnih puteva, a prijavljeni su i problemi sa železničkim uslugama.

Bez struje je ostalo oko 4.000 domova u arktičkom delu Švedske, gde je temperatura pala na minus 38 stepeni Celzijusa, objavio je švedski radio. U južnom delu zemlje, vozači su zaglavljeni u automobilima ili evakuisani u obližnji sportski kompleks gde su proveli noć.

U susednoj Danskoj policija je pozvala vozače da izbegavaju nepotrebna putovanja jer su severni i zapadni delovi zemlje pod udarima vetra i snega.

U finskoj Laponiji, na području Enontekia, blizu granice sa Norveškom i Švedskom, danas je zabeležena najniža temperaturu u zemlji ove zime – minus 43,1 stepen Celzijusa. Meteorolozi prognoziraju još hladnije temperature za ostatak sedmice.

Trajekt koji je plovio između glavnih gradova Norveške i Danske konačno je pristao u četvrtak u Kopenhagenu nakon što je oko 900 putnika provelo noć na brodu, koji je plutao između Danske i južne Švedske jer ga je u sredu olujno nevreme omelo da uplovi u luku u Kopenhagenu.

U Nemačkoj je nastavljena jaka kiša u regionima u kojima su tokom protekle dve nedelje bile uporne poplave. Kancelar Olaf Šolc u četvrtak je bio u svojoj drugoj poseti ove nedelje da bi pregledao nasip i postrojenje za punjenje vreća peska u istočnom gradu Sangerhauzenu.

Posle nekoliko dana kiše i porasta vode, nekoliko gradova na severu Francuske ostalo je pod vodom u četvrtak. Proteklih dana evakuisano je više stotina ljudi. Oblast je takođe bila pogođena poplavama u novembru i decembru, a neki gradovi se još nisu oporavili.

Na području Nanta, u delimično potopljenom automobilu, zatečen je 73-godišnji muškarac, saopštila je francuska žandarmerija. Njegov nestanak prijavljen je dan ranije kada je je otišao po hleb, a nađen je nakon što se voda povukla.

Ranije ove nedelje, jedan vozač je poginuo u zapadnoj Engleskoj kada je na njegov automobil palo drvo, dok je holandska policija u Ajndhovenu saopštila je da je jak vetar možda doprineo smrtii 75-godišnjeg muškarca koji je kasno u sredu pao s bicikla.

Holandska vlada najavila je a će poslati pumpe u Francusku u borbi sa brojnim poplavama širom zemlje.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar