Foto:Shutterstock/Tanjug/Tanjug/AP Photo/Evan Vucci/Tanjug/Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin

Širom Rusije su se oglasile sirene za uzbunu, a školska deca su nosila gas maske tokom zastrašujućih vežbi širom zemlje kako bi testirali spremnost Rusa za potencijalni nuklearni rat.

U okviru vežbe koja je počela u utorak i nastavljena u sredu, TV i radio stanice prekinule su redovne programe da bi emitovale obaveštenje: „Pažnja svima! Proverava se spremnost sistema javnog upozorenja! Molim vas ostanite mirni!”

Istovremeno, slična objava napravljena strogim muškim glasom odjeknula je iz zvučnika širom Rusije, zahtevajući „Pažnja svima!“

„Proverava se spremnost sistema upozorenja, molim vas ostanite mirni“, uzvikivao je muški glas, prenosi Njujork post.

Video snimak navodno snimljen u ruskoj školi prikazuje decu okupljenu u teretani kako uče kako da stave gas masku u slučaju napada.

Dodatni snimci su uhvatili hitne slučajeve u zaštitnoj opremi i zaštitnim maskama kako vežbaju procedure evakuacije noseći lutku na nosilima.

Na drugim mestima, radnici u jezivo sivim odelima, tamnim nijansama i maskama prikazani su kako zabadaju znakove u zemlju pored puta.

Ruski mediji su izvestili da scenario vežbe pominje rastuću opasnost od sukoba između nuklearnih sila i simulira odgovor na situaciju u kojoj je uništeno 70 odsto kuća i sve ključne infrastrukture, široka područja kontaminirana radioaktivnim padavinama i najavljena je opšta mobilizacija.

„Kada čujete zvuk sirene, morate da ostanete mirni i da ne paničite, da uključite TV — bilo koji javno dostupan kanal ili radio — i poslušate informativnu poruku“, navodi se u saopštenju Ministarstva za vanredne situacije.

„Sistem upozorenja je dizajniran da blagovremeno prenese signal stanovništvu u slučaju opasnosti ili vanrednog stanja.

Zastrašujući narativ ide ruku pod ruku sa ponovljenim tvrdnjama predsednika Vladimira Putina da je podrška Zapada Ukrajini eskalirala pretnju direktnog sukoba između Rusije i zemalja NATO-a.

Dmitrij Medvedev, zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti, neprestano je upozoravao na rastuću pretnju nuklearnog rata u svojim neuobičajenim objavama na društvenim mrežama.

Kriveći zapadne zvaničnike koji govore o povećanju vojne podrške Kijevu, Medvedev je tokom vikenda izjavio da „nas ti imbecili aktivno guraju u Treći svetski rat“.

PROČITAJTE JOŠ:

Vežbe za vanredne situacije održane su samo nekoliko sati nakon što je rusko ministarstvo odbrane tvrdilo da je oborilo 31 ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad pograničnih regiona.

„Zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, napisali su zvaničnici na Telegramu.

Slučajno, američka savezna vlada je u sredu testirala svoj sistem za uzbunjivanje u vanrednim situacijama, dizajniran da omogući predsedniku da razgovara sa američkim narodom u roku od 10 minuta u slučaju vanredne situacije u državi preko radija i televizije.

Takođe će slati test poruke korisnicima mobilnih telefona, prema Federalnoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama.

BONUS VIDEO: Susret Kim Džong Una i Vladimira Putina u Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar