Aerodrom u Dagestanu Foto:Screenshot/X/NEXTA @nexta_tv

Nekoliko desetina muškaraca upalo je večeras na aerodromsku pistu i terminal aerodroma Mahačakala, glavnog grada pretežno muslimanske ruske republike Dagestan, posle najave dolaska leta iz Izraela. Ruske snage bezbednosti povratile su kontrolu nad aerodromom, a u jednom trenutku je situacija bila i više nego dramatična, jer su se demonstranti sukobili sa policijom.

Demonstranti na aerodromu Mahačkala bacali su kamenje i druge stvari na policiju. Na nekim video snimcima se mogu čuti zvukovi slični pucnjavi, prenosi Tviter nalog Nexta. Policija je uhapsila demonstrante u blizini aviona na aerodromu.

Kako su preneli ruski mediji, grupa muškaraca se probila večeras na krov pomenutog aerodroma i na pistu.

Video snimci postavljeni na Telegramu i na Tviteru prikazuju desetine muškaraca, od kojih neki drže palestinsku zastavu, ruše barijere, pokušavaju da kontrolišu automobile koji napuštaju aerodrom ili razbijaju vrata na terminalu.

Na jednom od video snimaka se vidi čovek na jednom od krila aviona Red Vings. Kako navodi specijalizovana mrežna stranica Flajtradar, avion te kompanije koji je leteo iz Tel Aviva sleteo je u Mahačkalu u 19 sati po lokalnom vremenu. Rusko nezavisno glasilo Sota piše da je avion trebao da nastavi put za Moskvu.

Pre ulaska u terminal, nekoliko demonstranata je takođe pokušalo da proveri pasoše ljudi koji su napuštali aerodrom u potrazi za izraelskim državljanima. Jedan od njih se mogao videti kako drži natpis „Ubicama dece nije mesto u Dagestanu“. Drugi su na ovim video snimcima uzvikivali „Allahu akbar“.

Na snimku stjuard jednog na jednom od letova koji je stigao u Mahačkalu traži od putnika da se hitno vrate nazad u avion.

PROČITAJTE JOŠ:

Aerodrom je zatvoren, a letovi su preusmereni na druge aerodrome, saopštila je agencija za vazduhoplovstvo.

Oglasio se Izrael

Izraelske vlasti pozvale su večeras Rusiju da „zaštiti sve izraelske građane i sve Jevreje“ pošto je nekoliko desetina muškaraca ušlo na aerodrom u glavnom gradu ruske republike Dagestan posle najave o dolasku aviona iz Tel Aviva.

„Izrael očekuje od ruskih vlasti da zaštite sve izraelske građane i Jevreje i da odlučno deluju protiv izgrednika i protiv podsticanja na nasilje protiv Jevreja i Izraelaca“, navodi se u saopštenju.

Premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Izrael ozbilno shvata pokušaje napada na izraelske građane i Jevreje širom sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar