Foto:Screenshot/X/NEXTA @nexta_tv

Aerodrom u Mahačkali, glavnom gradu pretežno muslimanske ruske republike Dagestan, morao je da se zatvori nakon što ga je napalo nekoliko desetina propalestinskih demonstranata nakon najave da tamo treba da sleti avion iz Izraela, piše Le Parisijen.

Nekoliko desetina muškaraca ušlo je na pistu i terminal aerodroma u Mahačkali, glavnom gradu pretežno muslimanske ruske republike Dagestan, u nedelju uveče kada je objavljeno da tamo treba da sleti avion iz Izraela. Aerodrom je zatvoren, a letovi su preusmereni na druge aerodrome, saopštila je agencija za vazduhoplovstvo, prenosi Le Parisijen.

Prema pisanju medija Izvestija i RT, ovi aktivisti su upali na krov aerodroma i na pistu.

Kako prenosi „Tajms of Izrael“, jedan let iz Izraela je preusmeren nakon što su propalestinski demonstranti upali na aerodrom u Mahačkali u „želji da napadnu izraelske državljane“.

Video snimci postavljeni na Telegramu i na Tviteru prikazuju desetine muškaraca, od kojih neki drže palestinsku zastavu, ruše barijere, pokušavaju da kontrolišu automobile koji napuštaju aerodrom ili razbijaju vrata na terminalu.

Na jednom od video snimaka se vidi čovek na jednom od krila ruskog aviona Red Vings.

Pre ulaska u terminal, nekoliko demonstranata je takođe pokušalo da proveri pasoše ljudi koji su napuštali aerodrom u potrazi za izraelskim državljanima.

Jedan od njih se mogao videti kako drži natpis „Ubicama dece nije mesto u Dagestanu“. Drugi su na ovim video snimcima uzvikivali „Allahu akbar“.

PROČITAJTE JOŠ:

Aerodrom je zatvoren, a letovi su preusmereni na druge aerodrome, saopštila je agencija za vazduhoplovstvo.

Prema specijalizovanom sajtu Flightradar, let Red Vingsa iz Tel Aviva sleteo je u 19 časova u Mahačkalu. Prema pisanju nezavisnog ruskog medija Sota, radilo se o tranzitnom letu koji je trebalo da ponovo poleti ka Moskvi u 21 čas.

Kako prenosi „Nexta“, putnici iz aviona koji je sleteo u Mahačkalu zamoljeni da se hitno vrate u avion. Trenutno je bilo nemoguće znati da li je avion još na pisti i kakvo je stanje njegovih putnika.

Na snimcima koji kruže na Tviteru, može da se vidi da je ruska specijalna policija (OMON) stigla je na aerodrom.

Poziv na smirivanje vlasti

Ministar informisanja Čečenije, susedne republike, Ahmed Dudajev, pozvao je ranije tokom dana u Telegramu na smirenost uoči rastućih tenzija na ruskom Kavkazu i izbegavanje „provokacija“.

Napadi usmereni na Jevreje „igraće na ruku našim neprijateljima koji namerno provociraju svet u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba“, rekao je on u video snimku.

„Ono što se sada dešava u Mahačkali je loše. Veoma, veoma loše“, prokomentarisala je šefica prokremljanskog RT kanala Margarita Simonijan za X (bivši Tviter).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar