Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je u nedelju nadu da će se na vlast u SAD ponovo vratiti Donald Tramp i najavio da će Srbi čekati prikladne globalne okolnosti kako bi se entitet Republika Srpska otcepio od BiH, za koju je opet rekao da je neodrživa država.

„Nikada nismo odustali od toga da Republika Srpska bude ono što je bila 9. januara 1992. godine. Mi smo republiku formirali kao svoju državu i to je ono što nama treba“, rekao je Dodik u Modriči, govoreći na obeležavanju vojne operacije Koridor iz 1992. godine.

Odlukom srpskih vlasti, 9. januara 1992. proglašena je Republika Srpska, što je bio uvod u kasniji rat u Bosni i Hercegovini. U vojnoj operaciji Koridor, koje su izvele srpske snage u leto 1992. godine, spojeni su delovi nekoliko srpskih regija u BiH i Hrvatskoj sa Srbijom.

Dodik je uveren da će vrlo brzo Srbi donositi bitne odluke o svojoj sudbini u Bosni i Hercegovini i izrazio očekivanje da će u SAD ponovo na vlast doći Donald Tramp.

„Prvi put u istoriji Srbi čekaju vreme. Moramo biti strpljivi, razumeti vreme. Evropa neminovno dolazi u konfuziju, do svojih unutrašnjih problema. Molim se Bogu da ponovo u Americi dođe Donald Tramp“, dodao je srpski član Predsedništva BiH.

Po njegovim rečima, „život je neodrživ u BiH“ i najavio je nastavak blokade državnih institucija.

„U Republici Srpskoj trpimo zbog BiH svih ovih godina. Uspeh naše države, uspeh naše slobode je u tome da zaustavimo prenos na nivo BiH. Koji je smisao da jača BiH, da izgrade Sarajevo i jačaju kao glavni grad iz kojeg je otišlo 150.000 Srba?“, rekao je Dodik.

Komentarišći zaključke Evropskog saveta, Dodik je ocenio da BiH nije dobila kandidatski status samo kako bi u zemlji i dalje odlučivali stranci.

„Oni prime Ukrajinu, a nama kažu da čekamo. A znate zašto? Zato da bi ovde stranci i dalje odlučivali, da bi Kristijan Šmit i troje sudija Ustavnog suda određivali nama sudbinu“, rekao je Dodik.

BONUS VIDEO: Milorad Dodik i Željka Cvijanović o uvođenju sankcija


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)