Milorad Dodik Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Čim RS proglasi nezavisnost, priznaće nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas kasnije priznati", rekao je Milorad Dodik u intervjuu koji se našao na naslovnici hrvatskog nedeljnika "Nacional" .

„Čim RS proglasi nezavisnost, priznaće nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas posle priznati“, rekao je Dodik .

On naglašava da su od 15 država trenutno 10 pokazale spremnost da priznaju nezavisnost RS, a među njima ima i zemalja članica EU.

Dodik je izjavio kako „za otcepljenje neće tražiti mišljenje ni hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ni predsednika Zorana Milanovića, ali da će Hrvatska prihvatiti novu stvarnost i da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se formira HB“.

Takođe, u intrevjuu se navodi da je Dodik pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, prvenstveno visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Kristijana Šmita, i Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Ambasada SAD ga je optužila 20. oktobra za odgovornost u korupciji u entitetu RS, zloupotrebi javnih sredstava i obogacivanju svoje porodice na štetu građana Bosne i Hercegovine.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i pretnje otcepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske i opasne, ne samo po stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, već i po stabilnost i sigurnost regiona Zapadnog Balkana”,reagovala je ambasada SAD-a u Sarajevu na društvenoj mreži X.

“Prema ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcepi. Zablude gospodina Dodika opasno su odvraćanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju”, objašnjavaju.

Dalje navode da su upravo ovakvi postupci Milorada Dodika razlog zbog kojeg je on pod američkim sankcijama.

Podsećamo, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Dodiku 5. januara prošle godine zbog delovanja koje je pretio povredom Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i zbog korupcije.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar