Foto: Tanjug/ James Manning/PA via AP

Zašto se Čarls III kruniše 6. maja? Ko nastupa na njegovom krunidbenom koncertu? Da li će doći njegov sin Hari? I šta će biti za ručak?

Engleske kraljice i kraljevi krunišu su u Londonu već hiljadu godina. Tokom tog dugog vremenskog perioda nastali su mnogi običaji i rituali koji će se primeniti i tokom krunisanja Čarlsa III i njegove supruge Kamile.

Dajemo odgovore na osam pitanja koja se tiču krunisanja kralja Čarlsa III, prenosi Dojče vele.

1. Zašto se krunisanje održava 6. maja?

Kraljevska porodica i britanska vlada dogovaraju se o prikladnom datumu za krunisanje. Ni Bakingemska palata ni „Dauning strit 10“, rezidencija britanskog premijera, nisu zvanično objasnili zašto je izbor pao na 6. maj.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Andrea Alexandru

Britanska štampa ukazuje na neke lične razloge kralja: 6. maja je rođendan njegovog unuka Arčija, najstarijeg sina princa Harija i Megan, koji je ugledao svet 2019. godine. To je ujedno i godišnjica smrti njegovog pra-pradeda, kralja Edvarda VII, koji je umro 1910. godine.

Da li je dobra ideja zaseniti rođendan svog unuka? Možda nije. U svakom slučaju, majka Megan neće sa svojim sinom biti na krunisanju.

2. Zašto je za krunisanje odabrana Vestminsterska opatija?

O drugoj crkvi verovatno se nije ni razmišljalo: britanske kraljice i kraljevi tu se krunišu od 1066. godine, kada je Vilijam Osvajač sa svojom vojskom zauzeo Englesku. Otada je u katedrali održano 38 ceremonija krunisanja. Vestminsterska opatija je takođe i mesto mnogih drugih važnih Božijih službi kojima prisustvuje engleska kraljevska porodica.

Foto: Tanjug/Toby Melville/Pool Photo via AP

Inače, Vilijam Osvajač se krunisao na Božić, 25. decembra 1066. U to vreme, kraljevi su smatrani Božijim predstavnicima na zemlji. Čarls III očito nije želeo da izabere sličan verski datum za krunisanje. Uostalom, tako je uradila i njegova majka. Elizabeta II krunisana je 2. juna 1953. – u Vestminsterskoj opatiji.

3. Koju će krunu nositi kralj?

Kraljevska porodica poseduje nekoliko kruna. Kralj Čarls III izabrao je „Edvardovu krunu“. To je najstarija od svih britanskih kraljevskih kruna, napravljena je 1661. godine. Prvi ju je nosio kralj Čarls II, a ona je zamenila srednjovekovnu krunu koja je pretopljena 1649. godine.

Od 1649. do 1661. Engleska je nakratko postala republika, koju je vodio diktator i vojskovođa Oliver Kromvel. Pobunjenici su prodali mnoge kraljevske dragulje i rastopili zlato.

Nakon obnove monarhije i restauracije, napravljena je nova kruna, koja je po mnogo čemu ličila na prethodnu. Teška je oko dva kilograma, ukrašena je rubinima, ametistima i safirima, i izrađena je od čistog zlata. Procenjuje se da je vredna 36 miliona eura.

Foto: Tanjug/Toby Melville/Pool Photo via AP

Uzgred, kaže se da je kruna dobila ime po Svetom Edvardu, posljednjem anglosaksonskom kralju Engleske, za kojeg se smatra da je živeo u 11. veku.

4. Kakvu krunu će nositi kraljica?

Uz blagoslov pokojne kraljice Elizabete II, Kamila će biti zvanično imenovana kao kraljica Kamila, a ne samo kao kraljeva supruga. Ona će takođe biti krunisana u Vestminsterskoj opatiji 6. maja i dobiće krunu kraljice Marije, supruge kralja Džordža V, napravljenu za ceremoniju krunisanja 1911. godine.

S krune će pre ceremonije biti skinut važan dragulj: dijamant „Koh-i-Noor“, koji je nedavno izazvao kontroverze, jer je pod sumnjivim okolnostima došao u posed britanske kraljevske porodice. Čak četiri zemlje potražuju taj dijamant od Velike Britanije: Indija, Pakistan, Avganistan i Iran.

Umesto tog dijamanta, na Kamilinoj kruni će se nalaziti neki od omiljenih primeraka dragog kamenja kraljice Elizabete II – što je omaž i odavanje počasti preminuloj monarhinji, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

5. Šta je sa suvenirima?

Nema kraljevske proslave bez odgovarajućih suvenira: obožavaoci kraljevske porodice iz celog sveta mogu da proslave krunisanje kralja Čarlsa III kupovinom kuhinjskih krpa s njegovim likom, posebnih kovanica ili magneta za frižider. Lice novog kralja krasi čak i britanske kutije za keks.

Pa ipak, britanski mediji do sada su imali utisak da se za ovo krunisanje proizvodi manje suvenira nego, na primer, za venčanje princa Harija i Megan.

„Njujork tajms“ je u svom članku spomenuo poseban suvenir: jedan britanski lekar dizajnirao je pakovanje kornfleksa za kralja Čarlsa III, s čije poleđine možete izrezati lice novokrunisanog kralja i koristiti ga kao masku.

6. Šta će biti za ručak?

Tokom krunidbenog vikenda biće i „krunidbenih ručkova“. To nisu državni banketi, već inicijativa za koju nisu predviđeni kraljevski gosti. Zajednice, klubovi, prijatelji, porodice i komšije mogu se sastati na samoorganizovanim „Velikim ručkovima“, kako bi proslavili krunisanje svog kralja. Tradicionalno, tu se prikuplja novac u dobrotvorne svrhe.

Foto: Tanjug/ James Manning/PA via AP

Ali čak ni „Veliki ručkovi“ neće moći da prođu bez doprinosa kraljevske porodice: kralj Čarls III i kraljica Kamila predložili su recepte za pripremu zajedničkog obroka, koji se zove „kiš za krunisanje“. To zgodno jelo, jeftino za pripremu, može se poslužiti i hladno i toplo. Kraljevski par preporučuje da se jede s „nežnim ukusima spanaća, graška i svežeg estragona“ – topao ili hladan, sa zelenom salatom i mladim kuvanim krompirom.

Ako kiš nije dovoljno spektakularan, postoje još tri predloga: jagnjetina s azijskom marinadom, po receptu slavnog američko-kineskog kuvara Kena Homa, „patlidžan za krunisanje“ britanske pekarke i kolumnistkinje Nadije Husein i veoma poseban desert istaknutog londonskog kuvara Adama Handlinga.

7. Ko nastupa na tradicionalnom krunidbenom koncertu?

U nedelju nakon krunisanja održaće se koncert u zamku Vindzor. Očekuju se velike zvezde poput Lajonela Ričija, Kejti Peri i operskog pevača Andrea Bočelija, koji će pevati u duetu s velškim kolegom Brinom Terfelom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Britanska pop grupa „Tejk det“ dolazi bez Robija Vilijamsa i Džejsona Orandža. Stiže i muzička legenda Endrju Lojd Veber. Kompozitor, koji je napisao mjuzikle „Isus Hrist Superstar“, „Evita“, „Mačke“, „Zvezdani ekspres“ i „Fantom iz opere“, već je nastupao pred kraljevskom porodicom kada se proslavljao platinasti jubilej kraljice Elizabete II.

Pored velikih zvezda, na sceni će biti i takozvani „koronacioni hor“ – čine ga domaći horovi iz čitave zemlje koji zajedno nastupaju. Hor će pevati zajedno sa „Virtuelnim horom“, koji čine pevači iz celog Komonvelta.

PROČITAJTE JOŠ:

8. Dolazi li Hari?

Nakon svađe s Bakingemskom palatom, najmlađi sin kralja Čarlsa, princ Hari, očekuje prilično hladan prijem.

„Izgubljeni ili odmetnuti sin“, koji je zvanično napustio kraljevsku porodicu, pristao je da dođe.

Sada je poznato da Hari neće sedeti u prvom redu kao ostatak kraljevske porodice tokom ceremonije krunisanja, već će morati da sedi pozadi. Još nije jasno da li će dan kasnije doći na koncert.

Veruje se da će se Hari vratiti u Kaliforniju svojoj porodici čim se okonča ceremonija krunisanja, kako bi proslavio četvrti rođendan svog sina Arčija.

BONUS VIDEO: Kontra crkvi i majci: Hoće li Čarls III srušiti tradiciju? – Danica Ilić i Ljubodrag Grujić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar