Foto: Chinese state TV, ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Porodica ujgurske skijašice Diniger Jilamuđiang plače dok gleda kako ona nosi olimpijsku baklju na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara. Ali snimci emitovani na kineskim državnim medijama u istočnoj provinciji Sinđang, pokrenuli su goruće pitanje. Gledaoci su se pitali: "Gde su muškarci na snimku?".

PROČITAJTE JOŠ:

U prostoriji sa više od dvadeset žena različitog uzrasta, kamere su snimile samo četiri ili pet muškaraca, od kojih većina izgleda sredovečno – osim jednog tinejdžera koji je sedeo na podu i dečaka na majčinom krilu.

Iako je razlog očigledne rodne neravnoteže nejasan, Kina je optužena da je zatvorila milione Ujugura – uglavnom muškaraca – u koncentracione logore kao deo „napora“ da se „preobrazi“ muslimanska manjina, prenosi Dejli mejl.

Smatra se da je još desetine hiljada muškaraca poslato van regiona da rade u fabrikama i okviru onoga što aktivisti nazivaju programom prinudnog rada.

Sa skijašicom koja je ušla u istoriju na početku Olimpijskih igara, na defileu je bio njen otac Jilamuđiang Mulaji – koji je ujedno i njen trener.

Brojke do kojih su došle Ujedinjene nacije sugerišu da je do 1,5 miliona Ujgura poslato u kampove u istočnoj provinciji Sinđijang poslednjih godina, tačnije od 2014. godine nakon serije terorističkih napada, a potom se značajno povećala 2017. godine.

Većina zatočenih u logorima su muškarci mlađih i srednjih godina.

Procenjuje se da je svaki šesti i svaki treći muškarac ujgurske populacije prošao jedan od kampova, prema podacima UN-a u poređenju sa svakim desetim u opštoj populaciji.

Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Australijski istraživački centar kaže da je do 80.000 Ujgura prisilno premešteno van Sinđijanga u okviru programa prinudnog rada – pri čemu su mnogi regrutovani direktno iz logora. Pored muškaraca na prinudni rad su poslate i žene.

Uslovi u logorima su užasni. Zatvorenici su mučeni, primoravani da se odreknu svoje vere i da prigrle državnu ideologiju. Žene koje su zatočene su prisilno sterilisane i sistemski silovane.

SAD i druge države su optužile Kinu da vrši entnički genocid nad Ujgurima. Mnoge zapadne države su odbile da pošalju svoje diplomate na Zimske olimpijske igre zbog navodnih kršenja ljudskih prava od strane kineske države.

Peking negira navode o genocidu.

BONUS VIDEO: Pripreme za ZOI: Srpski skijaš Marko Vukićević spreman da pokori Peking

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare