Vladimir Putin, Si Điping i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK/TANJUG/Serbian Presidential Press Service via AP

Na otvaranju i tokom Zimskih olimpijskih igara (ZOI) koje su danas otvorene u Kini društvo predsedniku te zemlje Si Đinpingu praviće tek nekoliko svetskih lidera. Većina bojkotuje Igre zbog kršenja ljudskih prava u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, ali ta "sitnica" nije smetala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se pojavi u Pekingu, baš kao ni predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i prestolonasledniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu kog medji u svetu nazivaju "princ krvavih ruku" zbog sumnji da je naručilac ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Na ceremoniju otvaranja ZOI dolazak je potvrdilo više od 20 predsednika, premijera i članova kraljevskih porodica.

Najveća „zvezda“ je Vladimira Putina, čiji je dolazak u jeku krize na granici Ukrajine i njegove zemlje izazvao veliku pažnju.

Pročitaje još:

“Svim sportistima, učesnicima Olimpijade želim uspešan nastup i sreću, a gostima blistave i nezaboravne trenutke radosti“, rekao je Putin uoči početka ceremonije.

Predstavnici Srbije su Aleksandar Vučić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Srpske zvaničnike na aerodromu sačekao je kineski ministar spoljnih poslova Deng Li.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Među spisku zvaničnika koji prisustvuju otvaranju ZOI je epitski diktator Abdel Fatah al-Sisi i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Obojicu grupe za ljudska prava godinama unazad optužuju za kršenje prava u njihovim zemljama.

Ceremoniji otvaranja pisustvuju i predsednik Poljske Anžej Duda, šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, tajlandska princeza Sirindhorn i princ Albert II od Monaka, kao i lideri lideri Singapura, Argentine, Ekvadora i Mongolije.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman Foto: REUTERS/File Photo

Zapad bojkotuje ZOI

Iako su navedeni zvaničnici jedva dočekali priliku da u Pekingu namejani poziraju pored Đinpinga i Putina, a možda i sa njima razmene po koju reč, većina država na Zapadu odlučila je da izričito odbije poziv Kine.

Bojkot ZOI započele su Sjedinjene Države, a njima su se ubrzo pridružile Velika Britanija, Australija, Kanada, Novi Zeland, Holandija, Švedska i Austrija. Pored toga, još 200 svetskih organizacija odbilo je poziv da dođe na otvaranje ZOI.

Kao razlog za odbijanje poziva uglavnom su navodili pandemiju ili strogu kontrolu koronavirusa u Pekingu, ali i kršenje ljudskih prava.

„Nije moguće da Olimpijske igre budu predstavljaju bilo šta pozitivno, jer kineska vlada, koja je domaćin ZOI, čini teške zločine kršeći međunarodno pravo“, rekla je Sofi Ričardson, direktorka Hjuman Rajts Voča za Kinu.

Foto: Printscreen

Pod kršenjem međunarodnog prava, pre svega se porazumeva odnos kineskih vlasti prema Ujgurima pripandicima entičke manjine muslimanske veroispovesti. Ujguri godinama proživljavaju razne vrste tortura, koje su više puta dokazali procureli izveštaji i svedočenja pripadanika ove muslimanske manjine, koji su uspeli da pobegnu od zatvora u koje su ih “trpali” Kinezi i neljudski mučili.

BONUS VIDEO: Kineska Nova Godina 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar