Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvuje svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, u trenutku kada se odigrava velika drama na istoku Evrope, zbog straha od invazije Rusije na Ukrajinu. Kako pišu svetski mediji, Putin je navodno uhvaćen kako "spava" tokom svečane ceremonije kada su ukrajinski sportisti izašli pred publiku na stadionu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski predsednik sedeo je prekrštenih ruku i zatvorenih očiju dok su ukrajinski sportisti izlazili na stadion „Ptičje gnezdo“. Fotografija ruskog lidera obišla je svet, a na njoj se vidi kako Putin sedi sam u redu i drži oči sklopljene kao da spava. Moguće je da je Putin stvarno zaspao tokom programa, ali je isto tako moguće da je sve samo tako izgledalo, pošto su u datom momentu defilovali ukrajinski sportisti.

U međuvremenu, Si Đinping je dobio ovacije kada je stigao na stadion gde oko 3.000 izvođaća učestvuje na ceremoniji, na kojoj su takođe prikazani vojnici Narodne oslobodilačke armije, koji su marširali i podigli zastave svoje zemlje dok je svirala nacionalna himna, prenosi Dejli mejl.

Ranije u toku dana, Si Đinping je dao podšku Putinu u vezi sa Ukrajinom, potpisujući zajednički dokument koji osuđuje američki uticaj u Evropi, protivi se daljem širenju NATO-a i istovremeno kritikuje uticaj Vašingtona na mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regonu – u kojem se nalaze Južno-kinesko more i Tajvan.

„Putin je stigao kao da je car“

Putin je bio jedan od šačice stranih zvanica koji su prisustvovali događijima nakon što su brojni zapadni lideri bojkotovali otvaranje zbog stanja ljudskih prava u Kini. Ruski lider je prkosio pravilima domaćina, pa se na stadionu pojavio bez maske, uprkos strogim kineskim pravilima koji nalažu da se maske moraju nositi. Čak je i Si Đinping došao sa maskom, kao i svaki drugi gost u VIP loži.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

U Kini se izriču teške kazne i sprovode se hapšenja onih koji odbijaju da nose maske, a poslušnost je blizu 100 odsto. Jedna posmatrač je iz tog razloga rekao: „Putin je stigao kao da je car. Bilo je to prilično nepristojno od njega“.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin o borbi Rusije sa Korona virusom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar