Marina Ovsjanikova Foto: AFP / AFP / Profimedia

Marina Ovsjanikova, ruska novinarka koja je prošlog meseca upala u direktan prenos najgledanije ruske televizijske emisije sa antiratnim transparentom, angažovana je danas od strane "Die Welt-a", saopštili su iz nemačkog lista.

Ovsjanikova sada radi kao dopisnik Die Welt-a. Iz nemačkog lista navode da će ona od sada za njih „izveštavati između ostalog iz Ukrajine i Rusije“.

Ruska novinarka pisaće za novine i pojavljivati se na njihovom televizijskom kanalu, dodaje Die Welt u saopštenju.

Ovsjanikova, koja je do nedavno radila kao producent na ruskoj televiziji čiju je emisiju prekinula, objavila je pre neki dan svoj prvi tekst na portalu Die Welta (o posledicama njenog protesta), pod naslovom „Rusi se plaše“ (Die Russen haben Angst).

Glavni urednik Die Welta Ulf Pošart pohvalio ju je na hrabrosti da ruskim gledaocima ponudi „neulepšani pogled“ na stvarnost.

„Pritom je branila najvažniju novinarsku etiku – uprkos pretnji državnom represijom. Uzbuđen sam što radim sa njom“, izjavio je danas Pošart.

On je takođe negirao da je zapošljavanje ruske novinare bilo politički motivisano.

„Mi se bavimo novinarstvom, a ne politikom“, kazao je. „Dobro, hrabro, nepotkupljivo novinarstvo je pretnja svakom autokrati i diktatoru. To je pretnja i onima koji sužavaju koridor mišljenja u otvorenim društvima poput našeg“.

Podsećamo, Marina Ovsjanikova upala je 14. marta u direktan prenos informativnog programa Prve televizije u Rusiji, istaknuvši transparent na kom je pisalo „Zaustavite rat. Ne verujte propagandi. Lažu vas“. Ona je nakon toga privedena, ispitivana oko 14 sati i kažnjena sa oko 247 evra zbog kršenja zakona o protestima.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu UŽIVO.

***

Bonus video: Ruski mediji tvrde da je Kadirov stigao u Marijupolj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram