Eva Kaili Foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Poslanica Evropskog parlamenta Eva Kaili iz grupe socijalista i demokrata danas je privedena na saslušanju u okviru istrage o korupciji u toj instituciji koja je povezana s jednom zemljom Persijskog zaliva, javili su belgijski dnevnik Le Suar i nedeljnik Knak.

Kaili, bivša grčka televizijska voditeljka i poslanica u Evropskom parlamentu od 2014. godine, je na meti istražitelja, a njena kuća je pretresena u petak kasno popodne. Eva Kaili je jedna od 14 potpredsednica Evropskog parlamenta.

Informaciju je potvrdilo i federalno tužilaštvo ne otkrivajući imena privedenih lica.

„Istražitelji iz Federalne pravosudne policije sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, uplaćivanjem značajnih suma novca ili nuđenjem značajnih poklona trećim licima koja imaju politički značaj ili stratešku poziciju u Evropskom parlamentu”, objasnilo je ranije tokom dana federalno tužilaštvo.

Tužilaštvo ne pominje Katar u svojim saopštenjima, ali Le Suar i Knak su dobili kredibilnu informaciju da se radi o toj zemlji.

Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u okviru istrage otvorene sredinom jula 2022. godine o navodnoj kriminalnoj organizaciji infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju preko Katara, otkrivaju danas belgijski listovi Le Suar i Knak.

U međuvremenu, na sajtu Politico objavljeno je i da se vrši pretres kod belgijskog poslanika Marka Tarabele, takođe socijaliste.

Dve javne ličnosti, uključujući bivšeg italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu iz grupe socijalista i demokrata, jutros su bile uhapšene.

Na ove informacije je večeras reagovala grupa socijalista i demokrata u EP navodeći da su „zgroženi optužbama za korupciju u evropskim institucijama“.

Grupa ističe da ima nultu toleranciju na korupciju.

„Mi smo prvi koji podržavamo temeljnu istragu i punu transparentnost. U potpunosti ćemo sarađivati sa svim istražnim organima. Imajući to na umu, nećemo javno komentarisati pravne postupke koji su u toku“, poručuju iz ove političke grupe i ističu da s obzirom na ozbiljnost navoda zahtevaju „obustavu rada na svim dosijeima i glasanjima na plenarnoj sednici koji se tiču zalivskih država, posebno liberalizacije viza i planirane posete“.

Belgijski mediju podsećaju na poslednji govor Eve Kaili 21. novembra 2022. godine kada je govorila o situaciji u Kataru u vezi sa Svetskim prvenstvom u fudbalu.

„Svetsko prvenstvo u Kataru je, zapravo, dokaz kako sportska diplomatija može da postigne istorijsku transformaciju zemlje reformama koje su inspirisale arapski svet. Sama sam rekla da je Katar pionir u radničkim pravima, ukidajući kafalu (u kafala sistemu u Kuvajtu zapošljavanje stranaca je dozvoljeno samo ako ih sponzoriše kuvajtski kum)“, rekla je ona.

Ona je tada rekla i da „neki optužuju svakoga ko razgovara sa njima ili ima veze sa njima, ali ipak uzimaju njihov benzin“.

#related-news_0

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni „u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca“.

Uhapšeni su jutros, prema saznanjima medija, i bivši evropski socijalistički poslanik Italijan Pjer-Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta.

Luka Visentini je u novembru izabran za generalnog sekretara Konfederacije sindikata iz celog sveta, a koja predstavlja ukupno više od 200 miliona radnika.

Oni su privedeni, ali zasad nisu uhapšeni. Istražni sudija je taj koji treba da donese odluku o eventualnom hapšenju u roku od 48 sati.

U pretresima je zaplenjeno 600.000 evra u gotovini otkrivenih u briselskoj rezidenciji bivšeg evroposlanika, kao i kompjuterska oprema i telefoni.

BONUS VIDEO: Pucnjava u gej klubu u Kolorado Springsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar