Foto: Noemie Coissac / AFP / Profimedia

Demonstranti su upali u danas u Parizu u sedište luksuzne modne marke LVMH ( Louis Vuitton) uoči očekivane presude o kontroverznim penzijskim reformama u Francuskoj. Oni traže da francuska vlada odustane od planirane penzione reforme i da umesto toga više oporezuje bogate.

Desetine demonstranata koji mašu zastavama i bakljama upali su u prostorije LVMH-a u aveniji Montenj 22 u četvrtak ujutru – 12. dana protesta širom zemlje od početka štrajkova sredinom januara, prenosi Sky news.

“Tražite novac da biste financirali penzije? Uzmite ga iz džepova milijardera”, rekao je sindikalni aktivista Sud Raila, Fabien Villedieu, u sedištu LVMH-a ispunjenom crvenim dimom.

Demonstranti su se zatim mirno otišli.

Desetine hiljada demonstranata izašle su na ulice francuske prestonice, a neki su se sukobili sa policijom.

Na snimcima iz Pariza se vidi i razbijen izlog i zapaljeni automobil Tesla koji je išaran sprejom.

Demonstracije se održavaju u gradovima širom zemlje – uključujući Ren, gde se na slikama vidi i mercedes u plamenu – u poslednjoj demonstraciji besa zbog predloženih promena penzija.

Sindikati su pozvali na demonstracije na ulicama Francuske, dan uoči odluke Ustavnog suda o legalnosti zakona o penzionoj reformi, koji predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Ako Ustavni sud odobri zakon koji je vlada donela dekretom kako bi izbegla parlament, jer u njema sigurnu većinu, on će moći da stupi na snagu.

Demonstranti su, međutim, najavili da će nastaviti da se bore i ako zakon dobije zeleno svetlo, dodajući da žele da se organizuje referendum o tom pitanju ili zakon vrati na odlučivanje parlamentu.

BONUS VIDEO: Ana Divac: Ponovo goreo Pariz – suzavac, vatra i sukobi sa policijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar