Foto: Twitter @realrojkom/via REUTERS

Švedski premijer Ulf Kristerson osudio je protest Kurda u sredu u centru Stokholma gde su demonstranti o banderu obesili lutku s likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, i ocenio da to sabotira nastojanja Švedske da se pridruži NATO-u.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je u četvrtak ambasadoru Švedske izrazilo protest zbog toga što je ispred Gradske kuće u Stokholmu obešena lutka. Turski zvaničnici su ocenili da je to „gnusan čin“ i „teroristička propaganda“ pristalica u Turskoj zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Turci su ukazali da je taj slučaj suprotan sporazumu Švedske i Finske s Turskom, članicom NATO-a, od koje one očekuju odobrenje za svoj prijem u Aliijansu, da će suzbijati delovanje kurdskih aktivista.

Foto: Twitter @realrojkom/via REUTERS

Predsednik Parlamenta Turske, Mustafa Sentop, otkazao je posetu Andreasa Norlena, predsednika švedskog Riksdaga, koja je bila zakazana za sledeći utorak.

Švedski premijer Kristerson je danas osudio vešanje lutke s likom Erdogana i rekao da je ;“izuzetno ozbiljno“ inscenirati „lažno pogubljenje stranog demokratski izabranog lidera“ i to u Švedskoj gde su ranije ubijena dva vodeća političara: ;premijer Olof Palme 1986. godine, a ministarka inostranih poslova Ana Lind 2003. godine.“Rekao bih da je ovo sabotaža protiv švedske NATO aplikacije. Opasno je za švedsku bezbednost da se ponaša na ovaj način“, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Švedski ministar spoljnih poslova Tobajas Bilstorm je takodje osudio vešanje lutke, i na Tviteru napisao da Vlada „snažno odbacuje pretnje i mržnju protiv političkih predstavnika“ i smatra da je „simbolično pogubljenje izabranog predsednika Turske ispred Gradske kuće odvratno“.

Grupa koja sebe naziva „Švedski komitet solidarnosti za Rožavu“ saopštila je da stoji iza protesta. Rožava je kurdski naziv za severnu i istočnu Siriju.

Foto: Twitter @realrojkom/via REUTERS

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da PKK i povezane kurdske grupe u Siriji „postavljaju mine na putu švedskog članstva u NATO-u“ i da je „odluka Švedske da li želi da očisti ove mine ili svesno zgazi na njih“.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar