Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da mirovni napori u ratu Rusije i Ukrajine treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre i "vizijom za pravedno rešenje", saopštilo je danas tursko predsedništvo, prenosi Rojters.

Erdogan je pozvao na skori prekid vatre u Ukrajini i mirno rešenje i podsetio da su pregovori ranije „dali pozitivne rezultate“ – potpisana je Crnomorska inicijativa za žito, uloženi su napori da bi se formirala sigurna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje i razmenjeni su zarobljenici.

Erdogan i Putin razgovarali su i o bilateralnim odnosima, regionalnim i ekonomskim pitanjima i o sirijskoj krizi, navela je kancelarija turskog predsednika, prenose RIA Novosti.

Foto:EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je saopšteno, Erdogan je naglasio da se moraju preduzeti konkretni koraci kako bi se, posebno iz sirijskih gradova Tel Rifata i Manbidža, „očistili“ ogranci kurdskih organizacija Radničke partiju Kurdistana (PKK), Partija demokratske unije (PYD) kao i Narodne zaštitne jedinice (YPG), koje Turska smatra terorističkim,

Razgovarano je i o projektu gasnog čvorišta u Turskoj, za koje su dvojica predsednika ranije već naložili da se izradi detaljni plan izgradnje.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Predsednik Erdogan je tokom razgovora rekao da je Ankara ojačala i nastavlja da jača infrastrukturu za stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj, kao i da je turska strana posvećena finalizaciji mape puta i preduzimanju konkretnih koraka za njeno sprovođenje što je pre moguće. moguće“, saopštila je kancelarija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare