Foto: Bexar County District Attorney’s Office, Privatna arhiva

Okružno tužilaštvo Bekar objavilo je video snimke, iskaze svedoka i pozive hitne pomoći u vezi sa smrtonosnom pucnjavom na Andrea Hernandeza (13) od strane policije San Antonija.

Kancelarija je predočila dokaze velikoj poroti koja je odlučila da ne podnese krivičnu prijavu protiv policajca Stivena Ramosa, koji je ispalio hitac koji je ubio tinejdžera 3. juna prošle godine.

U to vreme, Andre je vozio ukradeno vozilo, crvenu Tojotu korolu, navodi San Antonio Ekpres-Njuz.

Objavljeni snimci uključuju video snimak kamere na kojem se vidi policajac identifikovan samo kao Espinoza, koji je bio u policijskom vozilu koje je udario Andre. Velikoj poroti su takođe prikazani snimci kamere sa kontrolne table iz policijskih automobila kojima su upravljali policajci Espinoza i Ramos, pored fotografija sa kamere za telo koju je nosio policajac Ramos.

Na snimku, policajac Espinoza uvlači nogu nazad u svoj automobil pre nego što je Tojota udarila u stranu, zatvarajući vrata. Policija je tvrdila da je život policajca bio u opasnosti, prenosni Independent.

Foto: Bexar County District Attorney’s Office

U subotu je kancelarija DA saopštila da neće komentarisati slučaj jer je postupak velike porote poverljiv.

Ali u dopisu od 11 stranica, tužilac u pregledu pucnjave kaže da je „bilo razumno da policajac Ramos veruje da je policajac Espinoza stajao ispred svog vozila i da mu je zato crvena Tojota predstavljala pretju.

„Ove činjenice su navele policajca Ramosa da veruje da je policajcu Espinozi pretila smrtonosna sila. Tako je upotrebio smrtonosnu silu da spreči neopravdanu štetu policajcu Espinozi u skladu sa „Krivičnim zakonikom Teksasa“, navodi se u pregledu, prenosi Ekpres njuz.

Međutim, Andreova porodica, njihov advokat i aktivista iz okoline tvrde da se Tojota nije kretala dovoljnom brzinom da dovede život policajca u opasnost. Dodaju da je policajac Ramos mogao da vidi da je nekoliko dece bilo u vozilu.

Advokat za građanska prava Li Merit predstavlja porodicu. Rekao je da nastavlja sa federalnom tužbom za građanska prava u ime porodice.

U dokumentu tužilaštva se navodi da su se nekoliko nedelja pre pucnjave stanovnici tog područja žalili organima za sprovođenje zakona u vezi sa pucnjavom, glasnom muzikom i ljudima koji su vozili ili stajali ispred stambenih objekata sa vidljivim oružjem.

Foto: Prrivatna arhiva

Stanovnici su snimili slike i predali ih policiji za vezu sa zajednicom. Na jednoj fotografiji se nalazila Tojota, za koju je policija utvrdila da je ukradena.

U izveštaju DA se navodi da je slika uključivala poruku: „Na slici je auto koji vozi 13-godišnjak… Još jednom, hvala vam puno i MOLIM VAS, budite pažljivi pri zaustavljanju bilo kog od ovih automobila koji nemaju obzira ni za jedan život osim za njihov.”

Policija je 3. juna 2022. dobila broj 911 poziva od stanovnika Indijan Krika, jugozapadno od San Antonija, koji su prijavili da su čuli pucnjavu nakon 1 ujutro.

„Bio je to jedan udarac, dva hica i onda ceo krug“, rekao je pozivalac. „Nismo mogli da vidimo auto koji je prošao jer smo zatvorili garažu. „Sve što mogu da čujem su samo meci, ili, znate, pištolj“, dodao je drugi.

Tri policajca su dodeljena pozivu u 1.18 sati – Espinoza, Kler i Ramos. Policajac Kler je takođe identifikovan samo po prezimenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Svađa traje oko 10 minuta, navodi se u izveštaju. U 1.22, Tojota se udaljava od automobila policajca Ramosa.

„Ne dozvoli mu da te udari!“, policajac Ramos kaže policajcu Espinozi.

Policajac Espinoza staje, otvara svoja vrata i stavlja levu nogu na graničnik vrata.

„Daj da vidim tvoje ruke!” on viče. Zatim uvlači nogu nazad u auto dok se vrata zatvaraju kada Tojota udari u vozilo. Policajac Ramos izlazi iz svog automobila i ispaljuje jedan metak.

Andre izlazi iz auta, kreće ka policajcu Ramosu i pada na zemlju.

„Pogođen sam, gospodine“, kaže on.

Policajac Ramos pregleda rane tinejdžera, trči nazad do njegovog vozila, uzima medicinski pribor i pokušava da mu spasi život.

Andre je proglašen mrtvim nakon što je odveden u bolnicu.

U podnesku tužilaštva se navodi da su detektivi primetili „oštećenje na vratima na vozačevoj strani patrolnog vozila“ i da je Tojota imala „veliku količinu oštećenja na prednjem delu vozila koja su bila ravnomerno raspoređena po prednjem delu vozila“.

U svom izveštaju o incidentu, policajac Ramos je napisao da je „verovao da je policajac Espinoza stajao na bočnim vratima svog patrolnog automobila kada je vozač ubrzao prema njemu“.

„U ovom trenutku, verovao sam da je vozač vozila koristio svoje vozilo kao smrtonosno oružje da pokuša da ubije policajca Espinozu“, dodao je on. „Ispalio sam jedan hitac u vozača vozila da bih zaustavio pretnju policajcu Espinozi.

Svedok koji je bio u Tojoti sa Andreom, identifikovan kao MH, rekao je da je Tojota udarila u policijski auto, ali da policajac nije izašao. Svedok je takođe rekao policiji da je znao da je automobil ukraden.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar