Kopenhagen
Kopenhagen Foto:Philip Davali / AFP / Profimedia

Danska obaveštajna služba izrazila je danas zabrinutost zbog porasta špijunaže na svom tlu dok je načelnik vojne obaveštajne službe Lars Findsen u zatvoru, optužen u slučaju curenja poverljivih dokumenata.

Jedan broj stranih država aktivno sprovodi obaveštajne aktivnosti protiv Danske, a pretnja špijunaže je porasla poslednjih godina“, navodi se u izveštaju danske obaveštajne službe (PET).

PROČITAJTE JOŠ:

Pretnja, koja obuhvata špijunažu, aktivnosti uticaja, uznemiravanje, pokušaje ilegalnog sticanja proizvoda, tehnologije i znanja i, u izuzetnim slučajevima, pokušaje atentata, proteže se i na danske autonomne teritorije (Farska ostrva i Grenland) posebno zbog interesovanje za Arktik, dodaje se u izveštaju.

PET navodi da pretnja dolazi uglavnom iz Rusije, Kine i Irana.

Izveštaj PET-a objavljen je nekoliko dana pošto su mediji preneli da se Findsen već mesec dana nalazi u zatvoru zbog curenja poverljivih dokumenata.

Lars Findsen, koji je šef danske vojne obaveštajne službe od 2015. godine, ali je na odsustvu od 2020. godine, uhapšen je početkom decembra, preneo je list Politiken i dodao da se Findsen na suđenju, pre nego što je zatvoreno za javnost, izjasnio da nije kriv za dela koja mu se pripisuju.

Istraga se vodi iza zatvorenih vrata, dok su lokalni mediji preneli da se slučaj odnosi na curenje poverljivih informacija danskim medijima.

Bonus video: Šta je zajedničko Danskoj i zatvorima na Kosovu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram