Foto:Ivana Nobilo / imago stock&people / Profimedia/TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENIČAR/Screenshot//meteo.hr/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prema najavi meteorologa, u Hrvatsku danas stiže talas nevremena iz Slovenije. Očekuje se velika količina padavina koja može da prouzrokuje bujične poplave, moguće su čak i pijavice. Istovremeno, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je dolazak hladnog talasa u Srbiju, i to tokom vikenda koji je pred nama.

U petak će se iz Slovenije preko Hrvatske premestiti ciklon, zbog čega stiže veća količina vlažnog i hladnijeg vazduha.  Krajem petka i u noći na subotu (5. avgust 2023) doći će do formiranja ciklona uz stvaranje hladnog vazduha. Od doline, ciklon će se tokom subote premeštati preko Hrvatske.

Meteorolozi upozoravaju da se u petak očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti severni Jadran, a od sredine dana će se postepeno proširiti i na veći deo zemlje. Navode i da je velika verovatnoća grmljavina koje će biti praćene jakim i olujnim vetrom, a ponegde i gradom.

Foto: Printscreen/meteo.hr

„Obilnih padavina prvenstveno će biti u severozapadnim i zapadnim krajevima i na severnom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje. Vetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan severni i severoistočni. Na Jadranu će duvati umeren i jak vetar, na severnom delu od sredine dana krenuće na severozapad. Biće vrlo toplo i vruće, navode iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Prognozirane obilne i intenzivne padavine tokom sledećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske mogle bi tokom sledećeg vikenda u Hrvatskoj da uzrokuju naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem delu sliva Save i slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina), na Muri i na Dravi i slivovima Drave u gornjem delu (Bednja, Plitvica). Hidrološke stanice na navedenim rekama mogle bi da dosegnu značajne nivoe odbrane od poplava. To će prvenstveno zavisiti od padavina koje će pasti na pojedinim slivovima i operativnom radu hidroelektrana.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENIČAR

Pojedini meteorolozi upozoravaju na mogućnost formiranja pijavica.

Šta čeka Srbiju?

Hladni talas iz Hrvatske stiže i u našu zemlju, tokom predstojećeg vikenda. Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), temperatura pada za oko sedam stepeni, a očekuju se i obilne padavine.

POGLEDAJTE JOŠ:

U subotu za oko 7 °C i u većini mesta kretaće se od 25 do 30 °C, osim na krajnjem jugu gde će i dalјe biti veoma toplo, oko 34 °C. U nedelјu u svim predelima svežije, od 23 do 28 °S. Početkom sledeće sedmice takođe će se zadržati svežije vreme, sa dnevnom temperaturom ispod proseka za ovaj period godine. U subotu naoblačenje sa kišom, plјuskovima, grmlјavinom, padom temperature i povremeno umerenim i jakim severozapadnim vetrom pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine.

Posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve. U drugom delu dana očekuje se veća količina padavina i to posebno u Banatu, delovima Beograda, centralnoj Srbiji, kao i na istoku zemlјe gde se očekuje od 40 do 70 mm za 12 h, lokalno i više, stoji u upozorenju objavljenom na sajtu RHMZ.

BONUS VIDEO Pogledajte kretanje oluje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar