Karles Pućdemon Carles Puigdemont
Karles Pućdemon Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatističkog političara Karlosa Pučdemona koji je predvodio pokušaj otcepljenja 2017. godine i vlade koju predvodi Socijalistička partija koja se bori protiv nezavisnosti od Španije.

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Foto:Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.

Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar