Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana mediji prate u stopu i kada je reč o njegovim zvaničnim aktivnostima i kada je njegova porodica u pitanju. Erdogan ne krije ni decu ni svoju suprugu od javnosti, pa je prva dama Turske Emine Erdogan neretko i njegov saputnik na službenim putovanjima, ali i u toku izbornih kampanja. Emine Erdogan prati reputacija nekoga ko uživa u luksuzu, voli putovanja i skupu garderobu, pa čak i da pije posebnu vrstu preskupog čaja iskuljučivo iz zlatom ukrašenih šolja.

Emine i Redžep Tajip Erdogan u braku su više od četiti decenije, tačnije od 1978. godine, i imaju četvoro dece – Ahmeta, Sumeie, Bilala i Esru.

Upoznali su se kada se Emine pridružila „Idealistima za žensku asocijaciju“ i put ka političkom vrhu su krčili zajedno. Ona je bila uz muža čak i kada je svojevremeno bio zatvoru zbog izazivanja verske mržnje na početku karijere, a to radi i danas kada je reč o javnim dešavanjima, čak i na mitinzima tokom izbornih kampanja, kao i prilikom poseta stranim zvaničnicima.

Emine je rođena u Uskudaru u Istanbulu kao najmlađa od petoro dece u porodici arapskog porekla koja vuče korene iz pokrajine Sirt. Sadašnja prva dama Turske pohađala je umetničku školu, ali je studije napustila pre diplome. Kada je imala 15 godina, stariji Husein joj je zabranio da napušta kuću, jer „to nije priličilo devojčicama njenog uzrasta“.

Foto: Tanjug/Umit Bektas/Pool Photo via AP

Uprkos velikoj ljubavi sa Erdoganom, njena svekrva se protivila tom braku. Naime, Erdognova majka je tražila od sina da oženi devojku potpuno pokrivenog lica. Emine nikad nije pristala na to, međutim, uvek je nosila hidžab.

Na prvi pogled – tipična prva dama

Kao prva dana Turske, Emine je angažovana na brojnim projektima od društvenog značaja. U vreme kada je njen muž izabran na prvu funkciju u Istanbulu, kada je postao predsednik opštine Metropolitan, vodila je Centar za socijalni razvoj i podržavala projekte za obrazovanje žena i deca.

Foto: Turkish Presidency / Murat Cetin / AFP / Profimedia

Podržavala je marginalizovane društvene grupe, a posla napada na Gazu 2009. godine, ugostila je supruge zapadnih i arapskih lidera i pozvala je ceo svet da zaustavi rat. Javno se suprotstavljala dečjim brakovima i istakla je da je „prinudno venčanje dece neprihvatljivo pod bilo kojim okolnostima“. Danas, podržava brojne projekte nevladinih organizacija koji se bave rešavanjem problema žena, osoba sa invaliditetom i drugih.

Spisak njenih aktvnosti deluje kao tipičan za poziciju prve dame, koje su svuda u svetu uglavnom angažovane na humanitarnim projektima ili u radu dobrotvornih organizacija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Emine se takođe borila i protiv fizičkog zlostavljanja dece i dečijeg rada, naglašavajući značaj obrazovanja u ranom detinjstvu putem kampanje „7 je prekasno“. Bila je deo međunarodne konferencije „Žene u poslovnom svetu“ koja je promovisala aktivno učestvovanje žena u biznisu. Ohrabrila je žene širom zemlje da počnu da se bave politikom.

Jedna njena izjava svojevremeno je izazvala brojne polemike. Gospođa Erdogan je tvrdila da su hareme kakvi su postojali u palati sultana tokom Otomanske imperije bili škole i obrazovni centri za žene, gde se organizovao i dobrotvorni rad. U haremima su, inače, živele žene koje su kao robinje dovedene iz hrišćanskih zemalja koje su Osmanlije pokorile.

Recep Tayyip Erdogan Foto:Turkish Presidency via AP

Skromnost uz „Hermes“ tašnu

Poznato je da je Emine pobornica zdravog života, a u slobodno vreme sluša muziku i čita. Tvrdi da živi skromno i u skladu sa muslimanskim vrednostima, ali način na koji se oblači i destinacije na koje putuje demantuju njene tvrdnje.

Mediji su naširoko pisali o njenoj strasti prema dizajnerskoj odeći i antikvitetima. Jednom prilikom je čak zatvorila tržni centar u Briselu kako bi šopingovala. Prilikom jedne posete Varšavi potrošila je 44.000 evra na bazaru antikviteta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Pisalo se i da insistira da čaj pije isklučivo iz zlatom ukrašenih šolja čija je cena čak 300 evra. Takođe, navodno pije poseban čaj koji košta neverovatnih 1.800 evra po kilogramu.

Uslikana je kako nosi luksuznu torbu brenda „Hermes“, koje koštaju i po nekoliko desetina hiljada evra i važe za najskuplje na svetu.

Emine Erdogan
Emine Erdogan Foto:EPA-EFE/NICOLAS LAMBERT

Ove fotografije su napravile buru na internetu, zbog čega je turski sud u junu 2020. godine naredio da se blokira pristup veb stranicama koje su ih prenele. Istog meseca novinar Ender Imrek morao je da se pojavi na sudu kako bi se suočio sa optužbom što nije pozitivno izveštavao o njoj, odnosno što ju je kritikovao jer je nosila „Hermes“ torbu vrednu 50.000 dolara.

Ni tu nije kraj luksuzu u kojem uživa. Emine sa suprugo Erdoganom živi u predsedničkoj palati kod Ankare, koja je koštala neverovatnih 590 miliona evra. Zdanje se zove i „Bela palata“ i koštala je duplo više nego što što je isprva bilo planirano.

Ova palata je toliko grandiozna da mnogi kažu da bi čak postidela i čuvenog Sadama Huseina koji je bio poznat po svojoj ljubavi prema zlatu i draguljima.

Foto: Tanjug/Umit Bektas/Pool Photo via AP

Novcem građana promovisala svoju knjigu

U Turskoj je 2021. godine izbio novi politički skandal koji je upleo prvu damu zemlje Emine Erdogan, koja je optužena da je potrošila oko milion turskih lira sredstava poreskih obveznika na objavljivanje i promociju svoje kuvarske knjige.

Kako prenosi turski medij T24, Emine je potrošila 275.000 lira za objavljivanje knjige i 700.000 lira za njenu promociju, uz sredstva turskog Ministarstva kulture i turizma.

Knjiga Emine Erdogan nosi naslov „Vekovni stari recepti turske kuhinje“, u uvodu se navodi: „Očigledno je da su oni koji su u prvom planu, u svetu ukusa, osvojili srca celog sveta“.

PROČITAJTE JOŠ:

Govorila ljudima na ivici siromaštva da smanje porcije hrane

Skandal je došao u trenutku kada se prosečni građanin Turske suočava sa finansijskim poteškoćama, a predsednikova supruga je nedavno ponovo provocirala kada je pozvala ljude koji žive na ivici siromaštva da smanje porcije hrane koje konzumiraju.

U svom govoru prva dama Turske je savetovala da se pripremi lista namirnica pre odlaska u kupovinu, smanje porcije hrane i da se jede voće i povrće u sezoni kako bi se sprečilo bacanje hrane.

„Prestanimo da skladištimo hranu za koju znamo da će se pokvariti i kupimo samo onoliko koliko nam je zaista potrebno“, rekla je.

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, File

Ova njena izjava je izvala veliki bes kod građana.

Pozivajući se na savet prve dame o smanjenju porcija, korisnik društvenih mreža je napisao rekao: „A da prvo kažete svom mužu da smanji broj vozila u svom konvoju?“

„Emine Erdogan, ako smanjite svoje porcije obroka kuvanih u palati, ljudi u Turskoj bi bili zdravo hranjeni“, rekao je drugi korisnik Tvitera.

„Emine Erdogan, koja nosi torbu od 50.000 dolara… i ima privatne modne dizajnere, daje savete o štednji. Ne osećate stid, zar ne?“, tvitovao je drugi korisnik.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

BONUS VIDEO: Obraćanje Erdogana sa balkona pristalicama posle proglašenja preliminarnih rezultata izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare