Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Balint Szentgallay/NurPhoto/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedne od najvećih demonstracija u Mađarskoj održane su tokom vikenda, kada je na desetine hiljada ljudi poručilo da mora doći kraj režimu Viktora Orbana. Ove demontracije je organizovao bivši Orbanov saveznik, a sada čovek koji želi da pomogne da on ode sa vlasti. U pitanju je Peter Mađar, čovek koji uzdrmao političku scenu Mađarske i doveo do najveće krize za Orbana, i to pred lokalne i evropske izbore.

Peter Mađar, advokat i bivši diplomata koji je pripadao elitnom krugu oko mađarske vladajuće partije, javno je napustio vladu u februaru i sada ima za cilj da uzdrma poziciju Viktora Orbana, moćnog premijera Mađarske.

Tokom proteklih 14 godina, kritičari su optuživali Orbana da sve više podriva demokratske institucije, priklanja se Moskvi i Pekingu i predvodi korumpiranu mrežu u Mađarskoj.

Protesti u Mađarskoj protiv vlade premijera Viktora Orbana predvođeni advokatom Peterom Mađarom Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Dugogodišnji mađarski lider, koji je karijeru započeo kao antikomunistički liberal, pomerio je svoju stranku Fides udesno. Bio je premijer između 1998. i 2002. godine, ali je od povratka na vlast 2010. krenuo više nacionalističkim, neliberalnim putem, često se sukobljavajući sa Evropskom unijom (EU).

Sada, Mađar – koji je ranije bio u braku sa bivšom ministarkom pravde Judit Vargom, pokušava da izgradi novu vrstu opozicionog pokreta. U subotu popodne, mladi ljudi, penzioneri i porodice sa decom marširali su kroz centar Budimpešte i pokušali da se uguraju na ogroman trg ispred parlamenta, dok su se delovi gomile prelili na obližnje ulice.

Neki su nosili natpise sa imenima njihovih rodnih gradova. Mnogi su mahali mađarskim zastavama.

„Od sada više ništa neće biti kao što je bilo. Promena je počela i ne može se zaustaviti“, poručio je Mađar.

Protesti u Mađarskoj protiv vlade premijera Viktora Orbana predvođeni advokatom Peterom Mađarom Foto: AP Photo/Justin Spike

Obraćajući se demonstrantima, on je optužio medije i tužilaštvo u zemlji za nedostatak stvarne nezavisnosti, izneo optužbe o korupciji na visokom nivou u vladi i rekao da će pokrenuti stranku koja će se kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu.

„Mi, Mađari, dolazimo zajedno“, rekao je on okupljenima, pozivajući desničarske, levičarske i liberalne Mađare da poštuju jedni druge i rade zajedno na smeni aktuelne političke elite.

Demonstranti su rekli da Mađara, koji se predstavlja kao centristička figura, smatraju ubedljivim.

Ištvan, sredovečni muškarac koji je doputovao u Budimpeštu iz zapadne Mađarske, rekao je da je to njegov prvi protest.

„Mislim da je opozicija bila bespomoćna. Mađara smatram kredibilnim. On je u sistemu, odustao je od njega i okrenuo mu leđa – i to nešto pokazuje“, rekao je Ištvan za lokalne medije.

U Budimpešti su danas održani protesti protiv vlade premijera Viktora Orbana predvođni advokatom Peterom Mađarom Foto:Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Odluka Petera Mađara da javno ospori vladu usledila je pošto je predsednica Mađarske Katalin Novak podnela ostavku, nakon što se ispostavilo da je pomilovala čoveka osuđenog za pomaganje prikrivanja slučaja seksualnog zlostavljanja u domu za decu.

Neki demonstranti su naveli ovaj slučaj kao deo razloga za sve veće političko učešće.

Kiti, mlada žena koja je rekla da je počela da prisustvuje protestima nakon kontroverze o pomilovanju, rekla je da postoji osećaj da tradicionalna opozicija „nije baš motivisana da promeni ovaj režim“.

Viktor Orban Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Posmatrači kažu da, iako se čini da Mađar zaista privlači pažnju nekih birača, još uvek nije jasno kakav će uticaj njegov pokret imati.

„Pojava Petra Mađara bila je neočekivana i vidno je zatekla vladu i njenu komunikacionu mašinu nespremnu“, rekla je Žuzana Veg, programski radnik „Maršalovom fondu“.

Nedavna anketa Republičkog instituta iz Budimpešte pokazala je da bi Mađarova stranka, ako se formalno formira, bila treća najpopularnija u zemlji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovo je probudilo nade među onim Mađarima koji se protive premijeru, ali takođe nemaju poverenja u postojeću opoziciju u zemlji. Ali, neki od Orbanovih protivnika izrazili su zabrinutost da bi Mađar mogao da podeli glasove opozicije.

Mađar se takođe suočio sa kontroverzama zbog nedavnih tvrdnji njegove bivše supruge Judit Varga da ju je maltretirao dok su bili u braku, što je on negirao.

Na pitanje da li mađarska vlada vidi Mađara i njegov pokret kao izazov na predstojećim izborima za Evropski parlament i lokalne izbore, Balaz Orban, politički savetnik premijera, rekao je: „Takvi likovi dolaze i odlaze“.

BONUS VIDEO Orban popustio pred EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare