Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Čovek koji je postao opsednut praćenjem voza ruskog predsednika Vladimira Putina sada živi u egzilu, piše Vašington post.

Mihail Korotkov (31) proveo je godine prateći, fotografišući i pišući blog o Putinovom oklopnom vozu, koji navodno koristi za neprimetno putovanje po zemlji.

Voz inače putuje između dobro čuvanih stanica koje su izgrađene na lokacijama koje Putin često posećuje, uključujući Novo Ogarjovo, Soči i Valdaj, izvestio je prošli mesec nezavisni ruski medij Proekt.

U intervjuu za Post, Korotkov je rekao da je često objavljivao fotografije voza i pisao o njegovim značenjima na svom blogu ‘Railway Life‘, koji je pokrenuo 2011. godine, prenosi Jutarnji list.

„Bio sam tako duboko u svom hobiju. Pokušao sam snimiti zaista retke fotografije. Za mene je izazov bio toliko veliki da nisam razmišljao o posledicama“, rekao je Korotkov, koji je iz predgrađa Moskve.

Korotkov je rekao da je praćenje voza bilo teško jer nije imao vozni red, prozori su mu bili zatamnjeni i nije imao identifikacione brojeve lokomotive. Drugi zaljubljenici u vozove koji su znali da se Korotkov posebno zainteresovao za Putinov privatni voz često bi mu dojavili kad bi ga videli.

Korotkov je takođe bio prvi entuzijasta koji je objavio sliku voza 2018. No, 31-godišnjak je takođe pazio da ne bude previše javan o svom hobiju, rekavši za Post da nije objavio sve slike Putinovog voza.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pokušavao sam dane privlačim pažnju činjenicom da me tema jako zanima“, rekao je.

U maju 2021. Korotkov je rekao da je ispod svog Jutjuba kanala počeo primećivati ‘jezive‘ razgovore koji su uključivali transkripte privatnih telefonskih razgovora koje je vodio o ‘trejnspotingu‘ sa svojim najbližim prijateljem. I to od reči do reči.

„Razmišljao sam o svojoj ličnoj sigurnosti i od tog sam trenutka shvatio da bi sve što sam objavio na internetu moglo biti upotrebljeno protiv mene“, kazao je za Post, rekavši kako pretpostavlja da ga posmatra ruska Federalna služba bezbednosti ili FSB.

„Rekao sam roditeljima da mi je život u opasnosti“, dodao je.

Kada je ruska invazija na Ukrajinu krenula godinu dana kasnije, Korotkov je rekao da mu je život postao još nelagodniji, strahujući da bi se hobi kojem se tako strastveno posvetio mogao iskoristiti za njegovo zatvaranje pod optužbama za sabotažu ili terorizam. Ugasio je blog mesec dana nakon početka rata.

U septembru prošle godine, nakon što je Putin najavio mobilizaciju, Korotkov je odlučio pobeći iz Rusije. Otputovao je automobilom u Kazahstan, a zatim odleteo u Indiju. On sada živi na Šri Lanki, ali je za Post rekao da je ‘spreman za kretanje po svetu‘.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar