Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, Mikhail Metzel, Mikhail Metzel

Ruski proratni pisac Zahar Prilepin teško je povređen u eksploziji automobila bombe na auto-putu u Nižegorodskoj oblasti u Rusiji. U eksploziji je ubijen njegov prijatelj i vozač Aleksandar Šubin, a Prilepin je prošao sa prelomom obe noge. Ovaj slučaj poslednji je u nizu napada na istaknute ruske ličnosti koje veličaju Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Napad na Prilepina dogodio se u subotu, a tek u ponedeljak pisac koji vrlo glasno podržava rat u Ukrajini otkrio je na društvenim mrežama šta se dogodilo.

„Moj vozač Saša bio je na sedištu suvozača. Ja sam bio za volanom. Eksplozija se dogodila ispod njegovog točka. Izgubio sam svest na tri minuta, a onda sam se probudio i ispuzao kroz razbijenu šoferšajbnu. Dotrčali su seljani i pomogli su mi. Slomio sam obe noge, na jednoj je otvoreni prelom“, naveo je Prilepin koji je nakon pokušaja atentata helikopterom prebačen u bolnicu u oblasti Nižnji Novgorod i operisan.

Prilepin je dodao da je svoju ćerku ostavio „pet minuta“ pre stravične eksplozije. Tvrdi i da mu je kasnije rečeno da je su na automobilu bile dve bombe, ali da jedna nije eksplodirala.

Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Zbog ovog napada uhapšen je Aleksandar Permjakov. Ruski istražni komitet (SK) objavio je da je Permjakov uhapšen u selu nedaleko od mesta eksplozije, a isti izvor navodi i da je „priznao da je bio na zadatku za ukrajinske tajne službe“. Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) odbila je da komentariše napad i navode ruske strane da je ciljala Prilepina.

Foto: Investigative Committee of Russia/Handout via REUTERS

Prilepin je, inače, jedan od najpoznatijih ruskih pisaca. Veteran je krvavih ratova u Čečeniji devedesetih godina, a zanimljivo je da je do 2014. godine bio kritičar ruskog predsednika. Poslednjih godina Prilepin, poznat i po svom angažovanju u ruskoj ultranacionalističkoj politici, naizgled se pomirio sa Putinom i postao žestoki pristalica invazije Ukrajine.

Ovaj 47-godišnjak tvrdio je da se borio zajedno sa proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini i pozvao je na „povratak Kijeva Rusiji“. Prošle godine grupa koju je osnovao pozvala je zvaničnike da „očiste kulturni prostor“ od svih koji se protive sukobu.

Zahar Prilepin automobil Foto:Tanjug/Russian Investigative Committee via AP

Ubistvo Vladlena Tatarskog

Ovaj napad poslednji je u nizu sličnih na visokoprofilisane pristalica rata predsednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Ratni bloger koji je izveštavao sa ukrajinskog fronta poznat pod imenom Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin prim. aut.) ubijen je prošlog meseca u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu.

„Pobedićemo svakoga, ubićemo svakoga, opljačkaćemo svakoga po potrebi. Baš kako nam se sviđa“, rekao je u snimku koji je nastao u Kremlju, a zahvaljujući kojem je postao poznat.

Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Aktivistkinja Darija Trepova (26) kasnije je uhapšena i optužena za ubistvo Tatarskog. Kako se navodi, ona je u kafić u kojem je Tatarski držao skup, donela statuetu namenjenu blogeru, a u kojoj je bio eksploziv.

Foto:printscreen/VK/BBC

Organizatori prvobitno nisu dozvolili da se figura unese, ali navodno je sam Tatarski tražio da mu se ona donese. Ubrzo nakon toga, dogodila se eksplozija u kojoj je bloger poginuo, a više od 30 ljudi je povređeno.

Trepova je optužena za terorizam nakon objavljivanja video snimka na kojem se čuje njeno priznanje, a za koji se veruje da je snimljen pod prinudom.

Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia;Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia;Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia;:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ubistvo Darije Dugine

U avgustu 2022. godine Darija Dugina, ćerka bliskog Putinovog saveznika, ubijena je u eksploziji automobila bombe u blizini Moskve. Veruje se da meta bio njen otac, ruski ultranacionalistički filozof Aleksandar Dugin, poznat i kao „Putinov mozak“. Darija je bila u automobilu svog oca, koji je u tom trenutku vozio drugo vozilo.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Među prvima na lice mesta stigao je upravo Aleksandar Dugin. Na društvenim mržama ubrzo je objavljen snimak Dugina na mestu nesreće na kom se vidi kako se drži za glavu u šoku dok gleda džip u plamenu.

Darija je u maju u jednom intervjuu opisala rat u Ukrajini kao „sukob civilizacija“ i izrazila je ponos zbog činjenice da su njen otac i ona sankcionisani od strane Zapada.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ruska Federalna obaveštajna služba (FSB) označila je Ukrajinku Nataliju Vovk kao ubicu Dugine. Vovkova se uselila u istu zgradu u kojoj je živela njena žrtva, a nakon eksplozije automobila u kojoj je Dugina stradala odlazi u Estoniju.

PROČITAJTE JOŠ:

Talas ruski napada širom Ukrajine

Rusija je juče ujutru pokrenula talas napada velikih razmera na Kijev i druge delove Ukrajine, naveli su ukrajinski zvaničnici. Napadi su se dogodili dok se Moskva priprema za proslavu Dana pobede 9. maja, kojim obeležava godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom.

Najmanje pet osoba povređeno je u ruskim napadima na Kijev. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da su ukrajinskoj prestonici oštećena skladišta goriva, automobili, zgrade i infrastruktura. Projektili su zapalili skladište hrane u Odesi na Crnom moru, a oblasti Harkova, Hersona i Nikolajeva pretrpele su 16 napada projektilima.

Rusija je intenzivirala i granatiranje Bahmuta, grada oko kojeg se mesecima vode žestoke borbe. Kako se navodi, moskovske snage se nadaju da će ga zauzeti do utorka, nakon što je ruska plaćenička grupa Vagner, odustala od planova za povlačenje.

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar