Foto: Beta Ju Peng/Xinhua via AP

Prvokativni članak o tome koliko Kina treba da plati svetu zbog nanete ekonomske štete izazvane pandemijom koronavirusa, koji je krajem prošle nedelje objavio nemački Bild, preno je ceo svet, ali tim tekstom nije bila zadovljna Ambasada Narodne Republike Kine, koja je burno reagovala, što je glavnog i odgovornog urednika najtiražnijeg medija u Nemačkoj nateralo da kineskim vlastima postavi seriju pitanja, po njih veoma nezgodnih.

Cela priča počela je sa provokativnim člankom „Šta nam Kina duguje“ u kojoj je Bild postavio računicu koliko iznosi ekonomska šteta koju je Kina nanela Nemačkoj i koju kako zastupa ovaj mediji treba da nadoknati, a ne da se bavi skrivanjem važnih informacija i odugovlačenjem odgovora o tome šta se dogodilo u početnoj fazi pandemije.

Prema Bildovoj računici Kina treba nemačkoj da isplati 149 milijardi evra, od čega 27 milijardi za izgubljeni prihod od turizma, 7,2 milijarde za gubitak filmske industrije, milion evra za svaki izgubljeni sat leta avio kompanije Lufthanza i 50 milijardi evra za mala preduzeća.

Odgovor na ove optužbe stigao je veoma brzo na adresu uredništva Bilda u kome je kineska ambasada odbacila sve optužbe u vezi zataškavanja i preuzimanja odgovornosti za globalnu pandemiju. Takođe ambasada je Bil optužila za potpaljivanje ksenofobije i nacionalizma.

Međutim, tu se stvari nisu stišale, nego uredništvo Bilda je otišlo korak dalje i odgovorilo kineskoj ambasadi preko naslovne strane medija. Na naslovnoj strani novine i sajta pojavio se još eksplozivniji članak koji je potpisao glavni i odgovorni urednik Bilda Julian Rajhelt, koji je svoj odogovr ponudio ne samo pismeno nego i u vidu video snimka sa sve logom Bilda, računom i slikom kineskog predsednika Si Đinpinga kome je izneo „optužnicu “ za komunistički režim u pet ključnih tačaka.

Si Đinping; Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Pet ključnih pitanja za  Si Đinpinga

Rajhelt je svoje pismo počeo sa „Dragi predsedniče Si..“, a onda usledilo je taksativno poborjano pet ključnih optužnica:

„1. Vi nadzirete sve, svakog građanina, ali odbijate nadzirati pijace u svojoj zemlji. Zatvarate svaku novinu i svaku stranicu koje su kritične prema vašoj vladavini, ali ne i štandove na kojima se prodaje supa od šišmiša“

„2. Nadzor je uskraćivanje slobode. A nacija koja nije slobodna nije kreativna. Nacija koja nije inovativna ne može da ima nikakav izum. Zato ste učinili svoju zemlju prvakom u krađi intelektualnog vlasništva“.

„3. Vi, vaša vlada i vaši naučnici znali su odavno da je korona veoma zarazna, ali niste o tome informisali svet. Vaši najviši stručnjaci nisu odgovorili kad su zapadni stručnjaci pitali što se događa u Vuhanu. Bili ste previše ponosni i nacionalistički nastrojeni da biste rekli istinu za koju ste osećali da je nacionalna sramota“

„4. Vašington Post izveštava da su vaše laboratorije u Vuhanu istraživali koronavirus u slepim miševima, ali bez održavanja najviših bezbednosnih standarda. Zašto vaše toksične laboratorije nisu sigurne kao vaši zatvori za vaše političke zatvorenike“

„5. U vašoj zemlji ljudi šapuću o vama. Vaša moć se ruši. Stvorili ste netransparentnu, neodgovornu Kinu. Pre vas, Kina je bila poznata kao zemlja nadzora. Sad je Kina poznata kao zemlja nadzora koja je zarazila svet smrtonosnom bolešću. To je vaše političko nasleđe“.

Foto:EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Iako su mnogi mislili da je tu kraj, usledila je najteža optužba na račun kineskog komunističkog režima.

„Vaša ambasada mi kaže da sam izneverio „tradicionlano prijateljstvo naših naroda“. Pretpostavljam da vi smatrate „velikim prijateljstvom“ kada velikodušno šaljete maske širom sveta. To nije prijateljstvo, ja bih to nazvao „imperijalizmom skrivenim iza smeška- trojanski konj. Vi planirate da ojačate Kinu kroz ovu kugu, koju ste sami izveli. Nećete uspeti. Korona će biti vaš politički kraj, pre ili kasnije, poručio je na kraju svog pisma urednik Bilda.

Međutim Rajhelt nije usmaljen u svojim stavovima, jer veliki broj zapadnih medija sve žešće kritikuje Kinu i otkriva brojne greške koje je ova zemlja učinila da spreči pandemiju koronavirusa, uključujući tu i namerne manipulacijue na samom početku u Vuhanu.

Američke obaveštajne službe istražuju teoriju prema kojoj koronavirus nije prešla sa životinje na čoveka, na pijaci u Vuhanu, već je sve započelo u biolaboratoriji u ovom gradu, gde se i proučavao takav oblik koronavirusa na slepim miševima.

Šta god bila prava istina, jedno je očigledno – mnogi zapadni mediji, ali i političari odlučili su da „skinu rukavice“ kad je Kina u pitanju, podstaknuti katastrofalnom pandemijom koja se iz Kine proširila širom planete

Autor: Andrej Mlakar/Index.hr

 

Komentari

Svi komentari (6)