koronavirus
Bolnica u Vuhanu zanemarila doktorkino upozorenje; Foto: YUAN ZHENG / Newscom / Profimedia.rs

Ai Fen, doktorka iz Vuhana, kazala je nedavno u jednom intervjuu kako ju je rukovodstvo bolnice ukorilo jer je upozoravala o izbijanju korone. Nadležni i dalje daju sve od sebe da taj intervju sasvim nestane.

Nakon što je nekoliko njenih kolega umrlo od korone, Fenova je rešila da kaže šta ima. Naime, rukovodstvo njene bolnice je zanemarilo rana upozorenja o izbijanju zaraze, a bilo je i pokušaja da se njen intervju obriše sa interneta. Ai, koja je direktorka hitne pomoći u Vuhanu, kazala je za jedan kineski magazin da je bila ukorena pošto je upozorila kolege i nadređene da je kod pacijenata još u decembru 2019. primetila simptome nalik sarsu.

Danas je taj novi virus odneo preko 3.000 života u Kini, među kojima su i četiri lekara iz njene bolnice, pa je ona rešila da uprkos riziku progovori o svojim iskustvima.

„Da sam znala šta će da se desi, ne bih marila za ukor. Rekla bih svima za to, govrila bih svakome i svuda“, kazala je ona u intervjuu.

koronavirus
Rezultate je imala još u decembru; Foto: STR / AFP / Profimedia.rs

Od četvrtka njen intervju je brzo sklonjen sa kineskih sajtova, a i časopis koji ga je objavio uklonio ga je. Uz to, Ai je bila nedostupna na telefon. Ipak, mnogi čitaoci su uspeli da fotografišu tekst pre povlačenja i tako ga sačuvaju.

Potom se pojavila nova verzija članka koji, zbog cenzure, čine emotikoni i Morzeova azbuka.

Sve je počelo kada je Ai 30. decembra dobila rezultate sumnjivih pacijenata. Oni nisu reagovali na stanradrnu terapiju. Kada je nalaz stigao, Ai je oblio hladan znoj. Pisalo je sars koronavirus. Tu vest ona je odmah javila bivšem školskom drugu, lekaru u drugoj bolnici u Vuhanu. Do večeri je cela lekarska zajednica u gradu saznala za to. Međutim, Ai su tada nadležni iz bolnice javili da takve vesti ne treba šiirit da se ne bi širila panika. Dva dana kasnije optužena je za širenje glasina i narušavanja stabilnosti. Osoblju u bolnici je bilo zabranjeno da prosleđuje poruke i slike o virusu. Ai je samo mogla da zamoli svoje zaposlene da nose maske i zaštitna odela iako su im čelnici bolnice rekli da ne treba.

Pročitajte još:

U međuvremenu stizalo im je sve više pacijenata, a bilo je i sve više onih koji nisu imali veze sa ribljom pijacom na kojoj je navodno izbila zaraza.

Vlasti su u tom trenutku i dalje tvrdile da se virus ne prenosi s čoveka na čoveka.

„Znala sam da mora biti takvog prenosa“, kazala je ona.

Bolničko rukovodstvo je tu njenu tvrdnju potvrdilo tek 21. januara, a tada je broj obolelih u jednom danu dostigao preko 1.500 ljudi.

U ovom intervjuu Ai je kazala i da nikada neće zaboraviti jednog starijeg čoveka kako bledo gleda u lekara dok mu ovaj daje smrtovnicu njegovog 32-godišnjeg sina. Pamtiće i jednog čoveka kom je bilo suviše loše da iz kola uđe u bolnicu. Dok je ona prišla da ga uvede, čovek je umro.

Takođe, jednom prilikom Ai je organizovala premeštanje tašte jednog gospodina na bolničku negu i taj čovek je iskoristio taj trenutak da joj zahvali.

„Tašta je umrla na putu do bolnice. Ja znam da je to samo nekoliko sekundi, ali to njegovo hvala me strašno muči. Da li smo za to kratko vreme dok se izgovori jedna rečenica mogli da spasimo život?“, seća se Ai koja je za sebe kaže da nije uzbunjivač već da je ona ta koja je omogućila uzbunu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: